Putin kritizira slanje oružja pobunjenicima

Konflikt u Siriji treba da riješi isključivo sirijski narod, smatra Putin (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin stao je u petak u odbranu ugovora o prodaji ruskog oružja režimu u Siriji, ističući da Zapad ne bi trebalo da šalje oružje pobunjeničkim snagama među kojima, kako tvrdi, ima terorističkih grupa.

“Ukoliko Sjedinjene Države smatraju jednu od glavnih organizacija sirijske opozicije, al-Nusra, terorističkom, kako onda mogu da im dostavljaju oružje?”, zapitao se Putin u govoru na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, javio je Reuters, prenosi Tanjug.

“Gdje će to oružje završiti? Kakvu će ulogu ono imati?”, upitao je Putin, ističući da na ta pitanja nema odgovora i da “naši partneri na njih ne mogu da odgovore”.

On vjeruje da je pogrešno tumačiti situaciju oko sirijske krize kao sukob Rusije i SAD, ističući da je to “pojednostavljeno posmatranje svjetskih procesa”, javio je Itar-Tas s.

Putin je istakao da su ugovori o prodaji ruskog oružja Siriji sačinjeni u skladu sa normama međunarodnog prava i da se oružje šalje legitimnoj sirijskoj vladi.

Ruski predsjednik je još jednom naglasio da konflikt, koji u Siriji traje već više od dvije godine, treba da riješi isključivo sirijski narod.

“Samo sirijski narod može garantirati rješenje svih problema. Mi možemo samo stvoriti uvjete za postizanje tih dogovora”, rekao je Putin.

Granatiranje Damaska

Sirijska vojska granatirala je četvrt Qabun u glavnom gradu Damasku, pojačavajući tako napad na pobunjenike s ciljem da ih protjera, saopćila je u petak sirijska opoziciona organizacija za ljudska prava.

“Režimske snage obnovile su jutros granatiranje Qabuna i trenutno se vode žestoke borbe između vojnika i pobunjenika na obodima te oblasti”, navela je za agenciju Reuters Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, prenosi Tanjug.

“Režimske snage koriste minobacače, tenkove i tešku artiljeriju”, navodi Opservatorija.

Borbe na sjeveroistoku sirijske prijestolnice vode se treći dan, a to je jedna od oblasti u predgrađima gdje su se grupirale opozicione snage.

Napadi na Halep

Opservatorija je navela da je u najnovijim sukobima poginula najmanje jedna osoba, i to pobunjenik, a da ima izvještaja i o žrtvama među režimskim snagama.

U gradu Halepu na sjeveru zemlje, režimske snage su otvarale vatru iz artiljerijskog oružja a na meti napada bila je i sjeverna četvrt Sheikh Maqsud.

U tim sukobima u centralnoj oblasti Sulayman al-Halabi poginula su najmanje dva pobunjenika, prenijela je britanska novinska agencija.

Izvor: Agencije