Nastavljeni protesti u Bugarskoj

Demonstranti traže nove izbore nakon amandmana na izborni zakon u korist malih stranaka (Reuters)

Hiljade Bugara demonstrirale su u petak, osmi dan zaredom, u najvećim gradovima protiv oligarhije i za “moral u politici”.

“Tražimo da oligarhija ode iz političke vlasti kako bi se Bugarska razvijala u skladu s evropskim standardima”, naveli su demonstranti u saopćenju objavljenom dan ranije na društvenim mrežama, prenosi Fena.

“Mi smo oni koji nisu zastupljeni u Parlamentu. Neki su glasali za stranke koje nisu prešle prag od četiri posto na općim izborima 12. maja. Drugi su glasali za parlamentarne stranke koje su iznevjerile njihova očekivanja. Ima i onih koji nisu glasali, zgađeni odvratnim prizorom koji predstavlja vlast”, objasnili su demonstranti.

Prijevremeni izbori su uslijedili nakon ostavke bivše vlade konzervativca Bojka Borisova 20. februara, poslije masovnih demonstracija protiv siromaštva i korupcije.

Bez poslanika

Četiri stranke su ušle u Parlament, ali demonstranti opet nisu bili zastupljeni. Tradicionalna antikomunistička desnica, popularna u velikim gradovima, nema nijednog poslanika, prvi put nakon pada komunizma 1989. godine.

Demonstranti traže nove izbore nakon amandmana na izborni zakon u korist malih stranaka.

U Sofiji se okupilo skoro 5.000 demonstranata ispred sjedišta Vlade i Parlamenta. Demonstracije su se nastavile u Plovdivu i Varni.

Blizu 4.000 demonstranta na društvenim mrežama traže od premijera Plamena Orešarskog, koji je na dužnosti tri sedmice, podnošenje ostavke prije subote.

Prijete da će, ako on ne podnese ostavku, blokirati poslanike Evropske socijalističke stranke (PSE) u Palati kulture u Sofiji, u kojoj se sastaju subotom.

Izvor: Agencije