Komandant pobunjenika mora ujediniti vojsku

Borbe u provinciji Idlib 19. juna [Kredit: YouTube/Daoud Brigade]

Komandant glavnih snaga sirijskih pobunjenika nalazi se pod sve većim pritiskom u zadatku uvođenja jedinstva među svojim borcima u vrijeme kada Sjedinjene Američke Države i druge svjetske sile idu ka naoružavanju opozicije koja se bori da zbaci predsjednika Bashara al-Assada, navodi agencija Reuters.

General Salim Idriss, prebjegli oficir koji je izabran prije šest mjeseci da vodi pobunjeničko Vrhovno vojno vijeće, predstavlja se kao „hladna glava“ koja pokušava povezati razne borbene jedinice i smanjiti utjecaj radikala.

Njegovo Vrhovno vojno vijeće, koje je na čelu Slobodne sirijske vojske koja je bila blizu zbacivanja Assada prošle godine, pokušava se oporaviti od gubitka grada Qusayra koga su preuzele snage režima pojačane Hezbollahom.

Odluka Washingtona da naoruža Vijeće, krovnu grupu raspoređenu po pet geografskih frontova, te izvještaji da naoružanje također dolazi iz Zaljeva, stvaraju pritisak na bivšeg vojnog akademika koji se obrazovao u Istočnoj Njemačkoj da oformi jedinstveni pobunjenički front.

Na američku ponudu vojne pomoći odgovorio je pozivom za slanje teškog naoružanja kako bi se odbranio sjeverni grad Halep od napada Assadovih snaga. Ovo je za Idrissa bitka u kojoj mora pobijediti kako bi nastavio sa svojom kampanjom.

On je za Reuters izjavio kako mu je glavni cilj odlazak Assada sa vlasti kako bi se izgradila „tolerantna, demokratska Sirija“.

Rakete Konkurs

Sa vojne strane, glavni mu je zadatak dobijanje dovoljno oružja za jačanje svih pet frontova kako bi se suprotstavili Assadovim snagama koje broje 50.000 vojnika, pojačanih sa hiljadama boraca koji su članovi Hezbollaha ili su došli iz Iraka i Irana.

Angelina Jolie sa sirijskim izbjeglicama [UNHCR]

Pošiljka antitenkovskih raketa Konkurs jedinicama u Halepu prošle sedmice već je pomogla smanjenje napretka Assadovih snaga koje su iskoristile rupu između linija pobunjenika sjeverozapadno od Halepa.

Prema navodima američkog magazina Foreign Policy, izgleda da ustanički borci već posjeduju neke od najsmrtonosnijih protivavionskih raketa koje se lansiraju s ramena. Istovremeno, iz Rusije stižu najave da će i oni dopremiti oružje vladi u Damasku.

„Poštujemo sve ugovore koje smo potpisali i bit će nam čast da ispunimo obaveze iz ugovora o isporuci raketnog sistema S-300“, kazao je Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije.

Protekle sedmice Bijela kuća je saopćila da će isporučiti vojnu opremu pobunjenicima, nakon što je zaključeno da su snage Assada upotrijebile hemijsko oružje.

Izvor: Agencije