Hapšenja u Španiji

Osam osumnjičenih suočeno je sa optužbom „pripadanja terorističkoj organizaciji“, navelo je špansko ministarstvo unutrašnjih poslova (Al Jazeera)

Španske snage sigurnosti uhapsile su osam osumnjičenih osoba na osnovu optužbi da su regrutirali borce za Al-Kaidu u Siriji.

U saopćenju ministra unutrašnjih poslova navodi se da su policijske obavještajne službe i Španska civilna garda pokrenule operaciju u sjevernoafričkoj enklavi Ceuta u petak ujutro.

„Razbili smo mrežu odgovornu za slanje boraca terorističkim grupama povezanim sa Al-Kaidom koje djeluju u Siriji“, saopćeno je.

Prema Ministarstvu, sigurnosne snage potvrdile su da je nekoliko osoba bilo pripravno za putovanje iz Španije u Siriju te da su deseci ljudi već poslani iz Ceuta i drugih dijelova Maroka.

„Ova mreža sa sjedištem u Ceuti i [marokanskom gradu] Finideq, skupljala je sredstva, indoktrinirala, organizirala i finansirala putovanja, u kontaktu sa drugim teroristima i prateći upute Al-Kaide“, navodi se u saopćenju.

Španska policija istraživala je mrežu od 2009, a Civilna garda od 2011, nakon čega su, ranije ove godine, udružili snage.

Osmero osumnjičenih suočeno je sa optužbom „pripadanja terorističkoj organizaciji“, a Nacionalni sud koji nadzire istragu izdao je naloge za pretres, saopćeno je iz Ministarstva.  

Izvor: Agencije