Čuvar ubio Jevreja misleći da je Palestinac

Incident se desio na mjestu gdje dolaze hiljade vjernika svake sedmice (Reuters)

Čuvar Zida plača, jednog od najsvetijih jevrejskih mjesta u Jerusalemu, upucao je Izraelca, jer je navodno mislio da je palestinski borac, saopćila je policija.

„To je bio Jevrej, Izraelac, koji se nalazio u blizini toaleta“, kazao je glasnogovornik policije Micky Rosenfeld za agenciju AFP.

„On je iz nekog razloga povikao ‘Allahu Akbar’ [Bog je najveći]. Čuvar je izvukao oružje i ispalio nekoliko metaka. Preminuo je od zadobijenih rana“, dodao je.

Pucnjava se desila ispred Zida plača gdje su se okupili vjernici na jutarnjoj molitvi. To područje je poslije bilo zatvoreno za posjetioce najmanje sat vremena.

Zeevi Hessed iz hitne pomoći kazao je da je njegov tim došao na mjesto nesreće.

„Vidjeli smo kako leži na trgu ispred Zida plača. Upucan je u nekoliko dijelova tijela. Nažalost, nismo ništa mogli uraditi osim da ga proglasimo mrtvim“, rekao je Hessed.

Rosenfeld je izjavio da je otvorena istraga o ovom incidentu.

‘Bezopasni ekscentrik’

Državni radio objavio je da je čuvar iz privatne kompanije rekao policajcima da je mislio da je 46-godišnji čovjek izvlačio nešto iz džepa kada je na arapskom jeziku povikao ‘Bog je najveći’ te da će ga napasti.

Kako je izvijestio ovaj radio, policija nije pronašla ništa sumnjivo na tijelu čovjeka.

Privatna televizija Channel 10 objavila je da se vjeruje da je čovjek imao psihičkih problema.

Televizija je prenijela izjavu svjedoka koji je rekao da je čuvar ispalio između sedam i 10 metaka, da je otvaranje vatre bilo nepotrebno te da se činilo da je čovjek bezopasni ekscentrik.

Rosenfeld je naveo da su okolnosti nesreće još nepoznate.  

„Istražujemo zašto je sigurnosni zvaničnik otvorio vatru i koji su bili motivi 46-godišnjaka, to je vrlo čudno ponašanje“, rekao je.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada