Tajni spisi o tretmanu u Guantanamu

U Zaljevu Guantanamo nastavljeno je saslušanje uoči suđenja petorici zatvorenika optuženih za planiranje i pomaganje napada 11. septembra.

Budu li osuđeni, slijedi im smrtna kazna.

Među njima je Khalid Sheikh Mohammed, koji je priznao vojnim istražiteljima da je bio glavni organizator pomenutih događaja, izvijestila je Rosiland Jordan, novinarka Al Jazeere.

Pred sudom je i niz proceduralnih pitanja, poput onog može li odbrana imati pristup tajnim spisima koji govore o tretmanu prema zatvorenicima tokom zarobljeništva.

Nametnute procedure

Obrana Khalida Sheikha Mohammeda tvrdi da joj nametnute procedure ne omogućavaju adekvatno obavljanje posla.

David Nevin je Mohammedov glavni branilac. Tvrdi da vojne komisije, formirane za suđenja zatvorenicima u Guantanamu, ne predstavljaju američke vrijednosti.

“Ne mogu zastupati nekoga s kim mi nije dozvoljeno da razgovaram o njegovoj odbrani. To nije zastupanje, ne znam šta je, ali zastupanje nije”, ocijenio je Nevin.

Američka vlada ne slaže se s ovim. Tvrdi da optuženi imaju pravo na pristup dokazima i suočavanje sa svjedocima.

Nevin želi znati više o tretmanu prema optuženom, kao i uslovima u kojim je njegov klijent držan proteklih sedam godina. Zato pokušava doći do tajnih izvještaja  o životnim uslovima koje Crveni križ izdaje Pentagonu.

‘Mučenje klijenta’

Nevin je dodao: “Opisuju tretman prema klijentu tokom boravka u Guantanamu. I to su veoma važne informacije za ovaj predmet i bez sumnje oslobađajuće, što znači da mogu biti dokaz koji bi trebao utvrditi njegovu nevinost. To je i dokaz koji može ublažiti kaznu, jer je, kao što znate, naš klijent bio mučen.”

“David Nevin kaže da su mu potrebne sve informacije koje može dobiti da bi spasio život svog klijenta. No, izazov je, dodaje, spriječiti Vladu da ne potkopa takvu mogućnost za Khalida Mohammeda”, izvijestila je Jordan.

Izvor: Al Jazeera