Sjeverna Koreja ponovo poziva na pregovore

Uklanjanje nuklearnog oružja s poluotoka bila posljednja želja osnivača Kim Il-sunga, tvrdi Kim Kye-gwan (Reuters)

Prvi zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova ponovio je na susretu u Kini ponudu za pregovore o spornom nuklearnom programu svoje zemlje, rekavši kako je uklanjanje nuklearnog oružja s korejskog poluotoka bila “posljednja želja” osnivača Sjeverne Koreje Kim Il-sunga.

Visoko pozicionirani sjevernokorejski diplomata Kim Kye-gwan posjetio je Peking samo nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja ponudila Sjedinjenim Američkim Državama razgovore u cilju smanjenja napetosti koje su porasle ove godine kad je ta zemlja zaprijetila SAD-u i Južnoj Koreji nuklearnim ratom.

Bijela kuća je, međutim, poručila da svaki razgovor mora uključiti odgovarajuće poteze Sjeverne Koreje, kojima će pokazati pomak u smjeru razoružanja, a i State Department je ponovio tu poziciju tokom susreta američkih, japanskih i južnokorejskih diplomata u Washingtonu.

‘Denuklearizacija poluotoka’

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova prenijelo je izjavu sjevernokorejskog diplomate nakon njegovog susreta sa zamjenikom kineskog ministra vanjskih poslova Zhangom Yosuijem, prema kojoj Sjeverne Koreja želi razgovore o svom nuklearnom programu.

“Denuklearizacija korejskog poluotoka bila je posljednja želja predsjednika Kim Il-sunga i Kim Jong-ila”, navelo je kinesko Ministarstvo u saopćenju riječi sjevernokorejskog predstavnika.

“Sjeverna Koreja želi dijalog sa svim stranama, te želi prisustvovati svakoj vrsti sastanka, uključujući i razgovore šest strana i nada se mirnom rješenju nuklearnog pitanja u pregovorima”, rekao je Kim Kye-gwan, navodi se u saopćenju kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

zvor: Agencije