Preminuo glumac James Gandolfini

Gandolfini, poznat po ulozi mafijaškog kuma Tonyja Soprana u uspješnoj seriji 'Sopranos', umro je u srijedu u Italiji u 51. godini (Reuters)

Američki glumac James Gandolfini, poznat po ulozi mafijaškog kuma Tonyja Soprana u uspješnoj seriji tv stanice HBO Sopranos, umro je u srijedu od srčanog udara u 51. godini u Italiji, objavili su njegovi agenti.

„S velikim žaljenjem objavljujemo da je naš klijent James Gandolfini umro u srijedu na odmoru u Rimu“, piše u saopćenju njegovih agenata Marka Armstronga i Nancy Sanders.

Glumac je boravio u Italiji zbog filmskog festivala Taormina na Siciliji, na kojem je trebao učestvovati sljedećeg vikenda na okruglom stolu s italijanskim rediteljem Gabrieleom Muccinom.

Gandolfini je već imao dugu karijeru u kinematografiji kad je nametnuo svoju ličnost u ulozi depresivnog mafijaša Tonyja Soprana.

Glumio je u filmovima poput Uhvatite maloga, Meksikanac, Posljednja bitka, Svi kraljevi ljudi i, sasvim nedavno, Zero Dark Thirty.

Međutim, preokret u njegovoj karijeri bila je 1999. godina, kada je izabran za glavnu ulogu u seriji Sopranos, za koju se smatra da je jedna od najboljih serija u televizijskoj historiji.

Počeci na Broadwayu

Uloga Tonyja Soprana donijela mu je najviše nagrada, među kojima su Zlatni globus i tri nagrade Emmy, te nagrade Američkog filmskog instituta i Udruge filmskih glumaca.

„Bio je poseban čovjek, veliki talenat, ali, što je još važnije, ugodna osoba koja je sve ljude tretirala na isti način“, kazao je HBO u saopćenju.

Glumica Susan Sarandon je na svom nalogu na Twitteru napisala da je Gandolfini bio „jedan od najšarmantnijih, najzabavnijih i najvelikodušnijih glumaca“ s kojima je ikad radila.

Rođen je 18. septembra 1961. u porodici američkih Italijana u New Jerseyju, a karijeru je počeo na Broadwayu 1992. u predstavi Tramvaj zvan čežnja s Jessicom Lange i Alexom Baldwinom.

Gandolfini ima sina Michaela s prvom ženom Marcy Wudarski, od koje se razveo 2002. godine. Modelom Deborah Lin vjenčao se 2008. i s njom je 2012. dobio kćer Lilianu.

Izvor: Agencije