Port Stanley, jedan od najzelenijih gradova

Danska je lider u razvoju industrije energije vjetra, ali najefikasniji su Falklandski otoci.

Glavni grad Port Stanley trećinu potreba za strujom zadovoljava upravo pomoću vjetroturbina, što ga čini i jednim od “najzelenijih” gradova svijeta.

Uz mnogo vjetra i velike planove ova država se nada da će nastaviti razvijati zelenu energiju kako bi smanjila zavisnost od skupog uvoza dizela.

Često opisivana kao najizolovanija država, Falklandski otoci dugo vode bitku sa energijom.

Do sada su uvozili fosilna goriva, ali taj trend polako mijenjaju za jedan zeleniji – energiju vjetra.

Tri vjetroturbine

Izvorom energije koja je jeftina, zelena i u izobilju, Vlada Falklanda pogodila je jackpot.

Prije pet godina instalirane su tri vjetroturbine u blizini glavnog grada Port Stenlija.

Prošle godine instalirali su još tri, čime se u prosjeku zadovoljava 35 posto energetskih potreba ovih otoka. Vođa ovog energetskog projekta Glenn Ross kaže kako država ima planove za dodatno povećanje kapaciteta.

“Počeli smo sa petinom, odnosno sa 20 posto. Sada zadovoljavamo trećinu potreba sa vjetroparkom. To znači da nekim danima zadovoljavamo 45 posto, a drugima 29 posto. Ali to se izjednači na jednoj trećini. Zadovoljni smo time, ali je u ljudskoj prirodi da traže još i mi nismo drugačiji”, kaže Ross.

Protivnici vjetrofarmi su često govorili kako na Falklandima jednostavno nema dovoljno vjetra kako bi se ta investicija isplatila.

Ali ovaj vjetropark ima upravo suprotan problem. Naleti vjetra su ponekad toliko jaki da je proizvođač morao napraviti krilca koja se mogu rotirati i tako smanjiti otpor.

Također, na Falklandima se testira nova tehnologija skladištenja energije iz vjetra, koja je probudila veliku zainteresiranost svjetske javnosti.

Inžinjer Christopher Ford smatra da je ovo prototip za slične projekte u ostatku svijeta.

“Mnoge kompanije iz cijelog svijeta su zainteresirane da dođu i da vide naš vjetropark. To je sjajna stvar za ovakva izolirvana mjesta, jer je ovo samoodrživ sistem.”

Iz glavne električne stanice, koja najviše struje proizvodi pomoću dizel generatora, kažu kako se za svakih 17 kilovata struje dobivene vjetrom uštede gotovo četiri litra dizela. To je odlična vijest za Vladu koja pokušava smanjiti uvoz dizela.

Nastavak investiranja

“Najuspješniji dan je kada smo u jednom trenu imali ukupnu potražnju od 1.300 kilovata. Tada su dizelski generatori proizvodili 350 tih kilovata, dok je vjetropark davao ostalih 950. Dakle, omjer je bio 75 posto u korist vjetra”, kaže Ross. 

Vlada Falklanda čvrsto obećava da će nastaviti investirati u vjetroenergiju. Ove godine planiraju završiti projekt ugradnje malih turbina, pomoću kojih će svaka farma imati izvor struje za vlastite potrebe.

Krajnji cilj je energetska nezavisnost, čime bi Falklandski otoci postali svjetski primjer potencijala ekološki čistog sistema električne energije.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO