Poplave u centralnoj Evropi odnijele živote

Obilne kiše koje su posljednih dana pogodile centralnu Evropu izazvale su poplave i odrone zemlje u kojima je nastrdaal nekolicina ljudi a više ih je nestalo, izvijestile su novinske agencije u nedjelju.

Agencije javljaju da je najmanje pet lica izgubilo život u poplavama koje su pogodile Češku, Njemačku, Austriju i Švajcarsku.

Obilne kiše u Austriji u nedjelju su izazvale poplave i blatne bujice u kojima je najmanje jedna osoba poginula, dvije se vode kao nestale, a više stotina bilo je primorano napustiti svoje domove.

Uzbuna zbog opasnosti

Jedan radnik koji je radio na raščišćavanju poginuo je u odronu zemje u gradu St. Johanu u blizini Salzbruga, izvijestila je agencija APA, dok su u salzburškoj pokrajini pogođenoj bujicama blata i vode dvije osobe nestale.

Na nekim mjestima je u samo nekoliko dana palo kiše koliko padne u razdoblju do dva mjeseca.

Nevremenom, koje je na nekim područjima izazvalo i najgore poplave od 2002. godine, teško su pogođene i savezne države Gornja Austrija, Tirol i Štajerska.

Uzbuna zbog opasnosti od poplava na sjevernoj strani Alpa na snazi je do ponedjeljka, kad se predviđa i slabljenje oborina, izvijestila je agencija Reuters.

Obilnim kišama i poplavama pogođeni su i istok i jug Njemačke, gdje je prekinut željeznički promet prema Austriji.

Dvije su osobe nestale u Reutlingenu na jugozapadu zemlje, priopćila je policija Baden-Wuerttemberga.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je pogođenom stanovništvu podršku savezne Vlade i najavila da će se “u slučaju potrebe” angažirati i vojska, rekao je njezin glasnogovornik Steffen Seibert, izvijestila je agencija AFP.

Porast razine rijeka

Pripadnici češke vojske su oko historijskog središta Praga podignuli metalne zapreke i postavili vreće s pijeskom kako bi ga zaštitili od poplava nakon što su višednevne kiše dovele do porasta razine rijeka i primorale stanovništvo nekih nizinskih područja na evakuaciju.

Kako je voda rijeke Vltave prodrla u dijelove starog dijela grada, praške su vlasti ograničile javni prijevoz i zatvorile postaje podzemne željeznice.

“Zbog sadašnjeg stanja proglasio sam stanje uzbune za područje glavnog grada”, rekao je gradonačelnik Tomas Hudeček na konferenciji za tisak.

U poplavama u Češkoj jedna je osoba poginula, a više ih se vodi kao nestale.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Područje Sisačko-moslavačke županije trenutno je najugroženije zbog visokog vodenog talasa koji  prolazi. U Sisku su spremni i za najgore, no u Hrvatskim vodama za sada umiruju i tvrde da stanje nije alarmantno. Na snazi su redovne mjere odbrane od poplave, ali stanovnici sela na obje obale Save strahuju. Prilog Martine Kiseljak. 

Published On 02 Apr 2013

Obilne kiše u Makedoniji proteklih dana ostavile su velike poplave. Od nabujale vode oštećene su dvije brane i srušen most, što je putno odsjeklo nekoliko sela. Lijekovi i voda za piće lokalnom stanovništvu su dostavljani helikopterom. Naša ekipa posjetila je stanovništvo koje živi uz jednu od oštećenih brana. Priču donosi Milka Smilevska.

Published On 27 Feb 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO