Palestinka koja razbija tabue

Jedna je žena u Palestini razbila je dugogodišnji tabu, zaposlivši se kao građevinski radnik u lokalnoj cementari. Ovo je priča o Jamili Abu Oushibi.

U palestinskoj cementari na Zapadnoj Obali Jamila Abu Oushiba cement lopatom stavlja u vreće koje kasnije slaže na gomilu.

Ovo je obično posao kojim se bave muškarci, ali je to za ovu Palestinku zasad jedini način da prehrani familiju.

Rođena u gradu Bejt Hanun, Jamila je jedini finansijski skrbnik svoje familije, nakon što su joj četiri brata poginula tokom godina palestinsko-izraelskog sukoba oko pojasa Gaze.

U kući nema prihoda

“Ono što me primoralo da radim ovaj težak posao je loša ekonomska situacija. U našoj kući nema prihoda. Moja četiri brata su ubijena. Nema niko da se brine o nama i zato sam počela ovo raditi.”

Jamila je jedna od rijetkih žena u ovoj industiji. Ovim poslom počela se baviti prije tri godine. Sada radi dva puta sedmično po deset sati i tako zaradi dnevno blizu 27 dolara.

”Radimo po tonama. Svaka tona je 10 šekela, tako da dnevno mogu zaraditi i do100 šekela.”

Koliko god je Jamilin posao netipičan za ženu, njen otac kaže kako familija preživljava zahvaljujući njegovoj kćerki – građevinskoj radnici.

Atia Abu Oushiba, Jamilin otac, kaže: “Njena četiri brata su ubijena i ostala su djeca o kojima se neko mora brinuti. I njena majka je bolesna, zato je prinuđena da radi.”

Palestinska ekonomija je naglo počela opadati otkako je izrael uveo blokade prije sedam godina, nakon što je Hamas preuzeo vlast u Pojasu Gaze.

Sada je jedna trećina Palestinaca nezaposlena, a 80 posto domaćinstava živi ispod praga siromaštva.

U uvjetima gdje je nezaposlenost među ženama 95 posto, palestinski zvaničnici tvrde da su prilike za zapošljavanje žena gotovo ravne nuli.

Loša situacija na tržištu rada

Amal Seyam iz Centra za brigu o ženama Gaze objašnjava: “Sve žene koje imaju slično iskustvo žive u vrlo teškim ekonomskim uvjetima. Ko god pročita nešto o Jamili ili vidi gdje živi vidjet će znake siromaštva. Zato imamo apsolutno poštovanje prema inicijativi takvih žena, koje radom pokušavaju zaštititi svoje familije.”

I upravo zbog loše situacije na tržištu rada palestinske žene su sve češće primorane raditi poslove koji su do sada tradicionalno bili muški.

A na osnovu Jamilinog primjera vidi se da u tome nimalo ne zaostaju za muškarcima.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO