Izraelski avioni opet nadlijeću Liban

Izrael svakodnevno narušava libanski zračni prostor, tvrdeći da letovi imaju svrhu nadziranja (EPA)

Izraelski borbeni avioni ponovo su ušli u libanski zračni prostor i izvodili niske letove iznad istočnih dijelova zemlje.

Libanska nacionalna novinska agencija (LNNA) izvijestila je da su letjelice nadlijetale dolinu Bekka i druge dijelove zemlje u nedjelju ujutro u flagrantnom kršenju rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, javila je Press TV.

Izrael svakodnevno narušava libanski zračni prostor, tvrdeći da letovi imaju svrhu nadziranja.

Libanska Vlada, pokret otpora Hezbolah i UN-ove snage u Libanu poznate kao UNIFIL, u više navrata su osudile nadlijetanja, kazavši da je to očito kršenje UN-ove rezolucije 1701 i libanskog suvereniteta.

Rezolucija 1701 Vijeća sigurnosti UN-a, pomoću koje je isposredovano primirje u izraelskom ratu protiv Libana 2006. godine, pozvala je režim u Tel Avivu da poštuje libanski suverenitet i teritorijalni integritet.

Liban je 2009. godine podnio žalbu Ujedinjenim naroda i predstavio je 7.000 dokumenata koji se odnose na izraelsko narušavanje libanskog suvereniteta.

Izvor: Agencije


Povezane

Najmanje petero ljudi poginulo je u libanskom gradu Tripoliju, a više od 170  osoba je povrijeđeno. Razmjena vatre dogodila se između pristalica i protivnika sirijskog režima. Sukobi između sunita i šiita nisu rijetkost otkako je počeo rat u Siriji, no ovi su do sada najžešći. Više detalja o sukobima na sjeveru Libana donosi reporterka Rula […]

Published On 23 May 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO