Egipatski sud proglasio Senat nelegitimnim

Zgradu Vijeća šure čuvaju policajci za razbijanje demonstracija, 1.juna (AP)

Najviši egipatski sud proglasio je Senat i Odbor koji je napravio Ustav ove države nelegitimnim.

Vrhovni ustavni sud (SCC) u nedjelju je donio odluku o legitimnosti Vijeća šure, gornjeg doma Parlamenta koji u prošlosti nije imao velik utjecaj, ali je dobio zakonodavne ovlasti prošle godine nakon što je Parlament raspušten.

Međutim, sudski izvori su za agenciju Reuters kazali kako ovo Vijeće neće biti raspušteno prije nego se uspostavi novi Parlament.

Datum održavanja izbora tek treba biti objavljen. Predsjednik Egipta Mohamed Mursi kazao je kako bi se to moglo desiti u oktobru.

Sud je također donio odluku protiv Odbora koji je napravio Ustav, a koji je potom usvojen na građanskom referendumu u decembru.

Oba doma Parlamenta su izabrana prema istom izbornom zakonu, koji je prošle godine SCC proglasio neustavnim, nakon čega je uslijedilo raspuštanje Parlamenta.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U Egiptu je planiran Dan protesta. Grupa koja se protivi egipatskom predsjedniku Muhamedu Mursiju kaže da skuplja milione potpisa protiv njega. Naziva se ‘Teme-rrud’, što znači ‘pobuna’. Kako iz Kaira izvještava Nicole Johnston, čini se da kampanja dobija na zamahu.

Published On 17 May 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO