Barack Obama u posjeti Berlinu

Skoro 50 godina nakon historijske posjete američkog predsjednika Johna Kennedya tada podijeljenom Berlinu, u glavni grad Njemačke, nakon samita G8, došao je Barack Obama.

Nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Obama je održao i govor ispred Brandenburške kapije u kojem je, između ostalog, pozvao na smanjenje prisustva nuklearnog naoružanja SAD-a i Rusije na evropskom tlu.

Nakon završenog samita G8, Angela Merkel pohvalila je dogovor o novom trgovinskom sporazumu SAD-a i EU.

“Mislimo da će ekonomije s obje strane Atlantika imati koristi od toga, to je pobjednička situacija za sve i također je veliki dokaz da globalizirani svijet može bolje surađivati, politički i gospodarski”, kazala je Merkel.

O otvaranju talibanskog predstavništva u Dohi, Obama očekuje da će na početku pregovora s afganistanskom vladom biti nesloge, ali da ih je potrebno započeti.

“Ne očekujemo da će biti lako, ali mislimo da ćemo morati vidjeti da Afganistanci razgovaraju s Afganistancima o tome kako mogu ići naprijed, zaustaviti nasilje i izgraditi svoju zemlju”, rekao je Obama.

Zahvalnost Njemačke

“Internet omogućava našim neprijateljima liberalnog poretka da ga zloupotrebljavaju te da zaprijete našem načinu životu i zato cijenimo suradnju s SAD na sigurnosti”, rekla je njemačka kancelarka, ali i upozorila da u nadziranju treba postupati odgovorno i proporcionalno.

Što se tiče nadzornog programa američke Nacionalne sigurnosne agencije, Obama je ponovio da su na taj način spašeni ljudski životi, te spriječeno više od 50 mogućih napada, neki od njih i u Njemačkoj. Objasnio je da se prisluškuju samo ciljani telefonski pozivi.

“Imamo podatke koje nam omogućavaju da samo provjeravamo pozive. Ne njihov sadržaj, niko ne sluša te telefonske pozive. Samo utvrdimo je li na primjer, nakon racije ako nađemo broj telefona u kući Osame bin Ladena, je li on zvao nekoga u New York ili Berlin ili bilo gdje drugdje. Ako otkrijemo da je zvao, da bismo mogli slušati bilo koji razgovor, trebali smo ići kod suca i tražiti informacije u procesu kojeg nadgleda sud i to je sve pod nadzorom federalnog suca”, pojasnio je Obama.

Američki predsjednik želi i dalje zatvoriti Guantanamo, što je ujedno bilo i njegovo predizborno obećanje prije dolaska na vlast 2008. Obama je izjavio da je to teže no što se nadao, jer se tome protivio američki kongres.

Također je rekao da ne koristi njemačke zračne luke kao uzletište za bespilotne letjelice.

‘Bez sektaškog nasilja’

Upitan od novinara koje pobunjeničke grupe u Siriji namjerava naoružati i čime, Obama je odgovorio da to neće i ne može komentirati, ali da zastupa politiku koja želi mirnu i tolerantnu Siriju, bez sektaškog nasilja.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik SAD-a još jednom su se obratili Nijemcima ispred Brandenburške kapije u Berlinu. Podsjetili su na historijske trenutke njemačke države, ali i opasnost od nuklearnog naoružanja.

Merkel je kazala: “Nezaboravan je angažman Johna Kennedya za ovaj grad, prije skoro 50 godina. Nezaboravan je poziv Ronalda Reagana, samo nekoliko metara dalje odavde, tadašnjem predsjedniku sovjetskog saveza, Gorbačovu, da se sruši Berlinski zid. Također je nezaboravna podrška Georga Busha starijeg ujedinjenju naše zemlje.”

“Ako podignemo pogled kao što je to predsjednik Kennedy pozvao da učinimo, vidjet ćemo da naš posao još nije gotov. Jer nismo samo građani Amerike ili Njemačke nego cijeloga svijeta, i naše sudbine su povezane više no ikad. Možda više ne živimo u strahu od globalnog uništenja, ali dok god nuklearna oružja postoje, mi nismo sigurni”, dodala je Merkel.

Izvor: Al Jazeera