Susjedi uskraćuju gostoprimstvo Sirijcima

Neki Jordanci smatraju da Sirijce treba držati u izbjegličkim kampovima (AFP)

Kako je rat u Siriji ušao u treću godinu, čini se da ponestaje gostoprimstva za sirijske izbjeglice u susjednim zemljama.

Reporterka Al Jazeere Nisreen El Shamayleh izvještava iz pograničnog grada Ramthe u Jordanu.

Gubitak posla

Jordanac Nasser Awakle i njegovi sinovi nekad su pristojno zarađivali. No, sad su svi ostali bez posla i za to krive rat u Siriji. Nasser je prevozio robu u Damask.

Ali otkako su oba granična prijelaza sa Sirijom prije gotovo godinu dana zatvoreni, ostao je bez posla.

Njegovi sinovi su radili u pekari, ali su ih nedavno zamijenile sirijske izbjeglice, spremne da rade za pola njihove plate.

Jordanci sve više zamjeraju Sirijcima koji žive u njihovim zajednicama.

“Vlada Sirijce treba držati u kampovima poput Al-Zaatre, gdje dobivaju pomoć humanitarnih organizacija. Pogledajte ulice Ramthe. Sirijci su preuzeli restorane, trgovine i pekare. Više nema posla za nas, a, kao da to nije dovoljno, ometaju nas pljačkama i javnim vrijeđanjem naše Vlade i naroda”, kaže Nasser Awaqleh, stanovnik Ramthe.

Poskupljenje najamnina

Budući da dvije trećine sirijskih izbjeglica u Jordanu živi izvan kampova, najamnine su u pograničnim područjima skočile za čak 300 posto.

“Mnogi Jordanci u pograničnim gradovima poput Ramthe smatraju da im je sirijski sukob uništio egzistenciju. Ovo je bio jedan od najfrekventnijih dijelova grada. Ali kako su granice zatvorene prije više od godinu dana, većina Jordanaca morala je zatvoriti svoje trgovine”, izvještava Al Jazeerina reporterka El Shamayleh.

Sirijci koji imaju posao kažu da ogorčenost prema njima graniči sa rasizmom. Kažu kako imaju osjećaj da više nisu dobrodošli.

“Neki Jordanci govore loše o nama. Voze se automobilima kroz naše četvrti sa spuštenim prozorima i puštaju pjesme koje slave Bashara al-Assada. Šta mislite kako se zbog toga osjećamo?”, ocjenjuje Khalid al-Zoubi, sirijski radnik iz Dere.

Zabrinutost zbog tenzija

Postoji zabrinutost da bi ove tenzije i rastuća izbjeglička kriza mogli izazvati nasilje u Jordanu.

“Ne mislim da će to utjecati na političku stabilnost, iako postoji sigurnosni rizik. Zvaničnici upozoravaju na to da bi mogao postojati sigurnosni rizik sličan onome u Turskoj i drugdje”, ističe Mustafa Hamarneh, jordanski parlamentarac.

Nedavna međunarodna anketa je pokazala da je Jordan među prvih pet zemalja u svijetu po rasnoj netrpeljivosti.

Na početku izbjegličke krize Jordanci su Sirijcima otvorili svoje domove. Međutim, nakon dvije godine rata čini se da se gostoljubivost pretvara u neprijateljstva.

Izvor: Al Jazeera