Masovni protesti u Brazilu

Policija procjenjuje da je u Sao Paolu protestiralo blizu 30.000 ljudi (Reuters)

Skoro 100.000 Brazilaca protestiralo je u ponedjeljak u većim gradovima ove države protiv podizanja cijena javnog prijevoza i troškova za organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva iduće godine, od čega su najveće demonstracije sa 30.000 sudionika organizirane u Sao Paulu.

Policija procjenjuje da je u Sao Paolu protestiralo blizu 30.000 ljudi, dok su manji protesti održani u Braziliji, Rio de Janeiru, Belo Horizonteu, Fortalezi, Salvadoru i drugim gradovima.

U glavnom gradu Braziliji su blizu 2.500 demonstranata, prema policiji, dvostruko više prema tvrdnjama organizatora, blokirali glavnu aveniju gdje se nalaze sjedišta ministarstava i druge Vladine zgrade.

Skoro 200 demonstranata popelo se na krov zgrade Parlamenta, javlja agencija France Presse.

Sukobi s policijom

Velike demonstraciie održane su i u centru Rio de Janeira. Prema policiji, tamo se okupilo otprilike 6.000 Brazilaca, iako dopisnik agencije AFP procjenjuje da ih je bilo više.

Učesnici demonstracija sukobili su se s policijom koju su gađali Molotovljevim koktelima i kokosovim orasima, a ona im je odgovarala suzavcem i gumenim mecima. Prevrnuti su i zapaljeni automobili i razbijani su izlozi trgovina.

U Belo Horizonteu, trećem gradu po veličini, policija je suzavcem rastjerivala demonstrante želeći ih spriječiti da se približe stadionu Mineirau gdje se igrala utakmica Kupa konfederacija između Nigerije i Tahitija (6:1).

Protesti su počeli prošle sedmice, a organizirani su protiv podizanja cijena karata javnog prijevoza u Sao Paulu, prije nego su se proširili na druge gradove.

Visoki troškovi

Demonstranti se bune i protiv visokih troškova za organizaciju Svjetskog nogomentog prvenstva iduće godine (15 milijardi dolara), dok istovremeno Brazil troši puno manje sredstava na zdravstvo, obrazovanje, stanovanje i sl.

Posljednji su put ovako veliki protesti u Brazilu organizirani 1992. protiv korupcijske Vlade bivšeg predsjednika Fernanda Collora de Mella.

Popularnost aktuelne brazilske Vlade je pala za osam posto u junu, prvi put od 2011, kada je Dilma Rousseff preuzela predsjendičku dužnost. Ona je izjavila da su „miroljubivi protesti legitimni“ i da čine „dio demokracije“.

Izvor: Agencije