G8 odgodio rješenje sirijskog problema

Rusija je blokirala bilo kakvo pominjanje sudbine sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u završnom kominikeu samita G8, rekao je danas zamjenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Riabkov.

Riabkov je rekao da će lideri G8 uključujući i ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjednika SAD Baracka Obame vjerovatno podstaći održavanje mirovne konferencije o Siriji za koju zvanična Moskva vjeruje da je jedini način za rješavanje sirijskog konflikta.

“Krajem dana ćete vidjeti ozbiljan, konkretan dokument o Siriji koji nije razvodnjen”, rekao je Riabkov na marginama samita osam najrazvijenijih zemalja svijeta.

Agencija Reuters prenijela je ranije danas da međunarodna mirovna konferencija o Siriji s ciljem okončanja sukoba u toj zemlji, vjerovatno neće moći da bude održana prije augusta, pošto su se lideri G8 na samitu sukobili oko izgleda prelazne vlade.

Putin ne odustaje

Neimenovani izvor rekao je za agenciju Reuters da ruski predsjednik Vladimir Putin ne odustaje od svojih stavova povodom Sirije i dodao da mirovna konferencija o Siriji najvjerovatnije neće moći da bude održana u julu kao što je prvobitno bilo očekivano.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je ranije danas da planirana mirovna konferencija u Ženevi o okončanju krvavog sukoba u Siriji ne podrazumijeva unaprijed, “kapitulaciju” režima sirijskog predsjednika.

“Mi (Moskva) smo kategorički protiv tvrdnji da bi konferencija trebalo da bude neka vrsta javne kapitulacije državne delegacije (Damaska) praćene primopredajom vlasti (sirijskoj) opoziciji”, rekao je Lavrov za kuvajtsku novinsku agenciju KUNA, prenijela je agencija AFP.

Lavrov je upozorio da sirijska opozicija ne smije da postavlja preduslove za dolazak na mirovnu konferenciju u Ženevi, koju su predložili Moskva i Washington, dodaje Reuters.

Na samitu G8 u utorak su vođeni razgovori i o temi borbe protiv terorizma i o tome kako stati u kraj utaji poreza.

Lideri industrijski najmoćnijih država nadaju se da će novi iranski predsjednik Hassan Rouhani nastaviti pregovore sa UN o nuklearnom programu.

Izvor: Al Jazeera i agencije