Direktor NSA-e brani nadziranje komunikacija

Programi za nadzor komunikacija su iznimno dragocjeni za zaštitu SAD i njihovih saveznika, rekao je direktor NSA general Keith Alexander (Reuters)

“Američki program nadgledanja telefona i interneta pomogao je u spriječavanju više od 50 mogućih terorističkih napada u vremenu nakon 11.rujna 2001.godine, uključujući najmanje 10 na samom američkom tlu”, izjavio je na svjedočenju pred kongresnim Odborom za obavještajni rad, general Keith Alexander, direktor NSA, Nacionalne agencije za sigurnost, dodajući da su ti programi iznimno vrijedni u zaštiti američke sigurnosti i sigurnosti saveznika, javlja Ivica Puljić, reporter Al Jazeere.

Saslušanje Keitha Alexandera događa se u času kada se Edward Snowden, bivši konsultant NSA-e odgovoran za otkrivanje informacija o programima pomoću kojih je SAD nadzirao komunikacije, koje su uzburkale javnost, sklonio u Hong Kong 20. maja, prenosi Hina.

Odbrana nadzora

Nakon kontroverze koju je potaknula ta afera, direktor NSA-e je stao u odbranu programa nadzora i rekao zastupnicima da će im dostaviti informacije u vezi s napadima koji su spriječeni nakon atentata 11. septembra 2001.


Ivica Puljić o saslušanju čelnika NSA

“Govori se o više od 50 slučajeva”, rekao je Alexander, dodavši da se tačan broj treba utvrditi.

Zamjenik direktora FBI-a, Sean Joyce, naveo je dva takva slučaja, plan o dizanju u zrak njujorške burze, što je planirao učiniti jedan čovjek iz Kanzasa kojeg je FBI bio u stanju identificirati zato to je kontaktirao jednog ekstremistu u Jemenu koji je bio pod nadzorom te o planu jednog čovjeka iz San Diega koji je htio slati novac terorističkoj grupi u Somaliji, a koji je identificiran tako što je  NSA označio njegov broj telefona sumnjivim kroz podatke o domaćim telefonskim pozivima, izvijestio je Puljić.

General je usto podsjetio da su ti programi utemeljeni na zakonu budući da su pod kontrolom sudova i Kongresa. “Mislim da smo dosegnuli stepen sigurnosti (…) koji ne dovodi u pitanje privatni život i građanske slobode naših građana”, ocijenio je.

Po anketi USA Today/Pew objavljenoj u utorak, 48 posto Amerikanaca odobrava te programe nadzora kojima su se prikupljali podatci iz telefonskih razgovora i s interneta, a 47 posto im se protivi.

Izvor: Al Jazeera i agencije