SAD bira advokata za zatvaranje Guantanama

Američki State Department imenovat će vašingtonskog advokata Cliffa Sloana za nadgledanje zatvaranja kontroverznog zatvora Guantanamo, prenose agencije.

Sloan je partner u pravnoj firmi Skadde, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP i vodio je mnoge slučajeve na državnim i federalnim sudovima.

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je da Sloan posjeduje “intelekt i vještine kao pregovarač kojeg se poštuje u svim stranačkim linijama”.

“Cijenim njegovu volju da prihvati ovaj izazov. Cliff i ja dijelimo Predsjednikov stav da nastavak operacija u Guantanamu nije naš sigurnosni interes”, kazao je Kerry.

Ovaj zatvor otvoren je tokom Bushove administracije, a njegov rad nastavljen je i tokom Obaminog mandata, kako bi se sudilo osumnjičenim operativcima Al-Kaide te njihovim saradnicima zbog takozvanih “optužbi za terorizam”.  

Više od pet mjeseci skoro 100 od 166 zatvorenika štrajkuje glađu u znak protesta zbog neizvjesne sudbine, jer su duže od decenije zatvoreni u Guantanamu.

‘Skup i neefikasan’

State Department je u januaru razriješio dužnosti Daniela Frieda, specijalnog predstavnika koji je bio zadužen ubijediti druge zemlje da preuzmu zatvorenike koji su oslobođeni, a od tada niko nije imenovan na njegovu poziciju.

“Naša posvećenost vladavini zakona navodi nas da okončamo dugo, nesigurno držanje zatvorenika u Guantanamu”, izjavio je Kerry.

“Neće biti lako, ali ako iko može efikasno upravljati prostorom između agencija i Vladinih tijela onda je to Cliff”, zaključio je.  

Obama je naredio zatvaranje Guantanama kada je postao predsjednik, ali je ta inicijativa nekoliko puta zaustavljena u Kongresu.

“Ključno je razumjeti da Guantanamo nije potreban kako bi Amerika bila sigurna”, rekao je on.

“On je skup, neefikasan i šteti našem međunarodnom ugledu. Smanjuje saradnju s našim saveznicima kada je u pitanju borba protiv terorizma”, rekao je američki predsjednik.

Izvor: Al Jazeera i agencije