EU i UN čestitaju, Izrael traži pritisak

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu apelovao je na međuanrodni pritisak na Iran, kako bi se zaustavio razvoj nuklearnog programa te zemlje, poslije izbora novog predsjednika koji se uveliko smatra predstavnikom umjerene struje.

Međunarodna zajednica se ne smije zavaravati i podleći iskušenju i da popusti pritisak na Iran za zaustavljanje njegovog nuklearnog programa, rekao je Netanyahu na sjednici vlade, navedeno je saopštenju Netanyahuovog kabineta.

Nuklearni program

Nešto ranije je izraelski ministar za obavještajne poslove Yuval Steinitz rekao da svjetske sile moraju održati ekonomski i drugi pritisak na Iran kako bi se obuzdao nuklearni program, uprkos izboru umjerenog Hassana Rouhanija za predsjednika.

„Procjena je da ako je Khamnei taj koji vodi taj program 24 godine, on će nastaviti da ga predvodi i zato bez nastavka pritiska na Iran nema šanse da se vidi značajna promjena u njegovoj nuklearnoj politici”, rekao je Steinitz za izraelski vojni radio.

On je dodao da, iako je Rouhani (64) dobio podršku reformista, on dolazi iz srca konzevartivnog kleriklalnog establišmenta.

“Rouhani ne smatra sebe reformatorom, on sebe definiše kao konzervativca. On je bio predstavnik Khamneija u nacionalnom sigurnosnom vijeću”, dodao je Steinitz.

Izrael se inače smatra jedinom nuklearnom silom u regionu, mada izraelski lideri nikada nisu priznali, ni porekli da posjeduje nuklerno oružje.

Ta zemlja i Zapad optužuju Iran da koristi program za razvoj atomske bombe, što Teheran oštro poriče. Izraelska strana također optužuje Iran da pomaže libanski šiitski pokret Hezbollah i palestinski Hamas.

Čestitke EU

UN i Evropska unija čestitali su novoizabranom iranskom predsjedniku Hassanu Rouhaniju te kazali da su odlučni s njim sarađivati na pitanjima važnim za međunarodnu zajednicu, među ostalim onima vezanim za nuklearni program.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon “toplo je čestitao” Rouhaniju i dodao da će “nastaviti ohrabrivati Iran da odigra konstruktivnu ulogu u regionalnim i međunarodnim pitanjima”, rekao je njegov glasnogovornik Martin Nesirky.

Ban “ima namjeru nastaviti sarađivati s iranskim vlastima i s predsjednikom na pitanjima važnim na međunarodnu zajednicu i za dobro iranskog naroda”, dodao je.

Po njegovim riječima, glavni tajnik je pohvalio veliki odaziv birača na izborima održanim u petak.

Šefica evropske diplomatije Catherine Ashton rekla je da je “odlučna sarađivati s iranskom vladom”.


Iranci su na ulicama proslavili Rouhanijevu pobjedu [AFP]

“Iranci su izabrali novog predsjednika na izborima 14. juna. Rezultati potvrđuju da su odlučili povjeriti Rouhaniju čvrst mandat za vođenje Irana tokom sljedeće četiri godine”, kaže se u saopštenju Catherine Ashton.

“Upućujem želje za uspjehom Rouhaniju u sastavljanju nove vlade i njegovim novih dužnostima. Čvrsto sam odlučna nastaviti raditi s novim iranskim čelnicima u cilju nalaženja brzog diplomatskog rješenja nuklearnog pitanja”, dodala je.

Rouhani je pobijedio u prvom krugu izbora s 50,68 posto glasova.

Ljubičasta proslava

Desetine hiljada Iranaca izašlo je na ulice Teherana da bi proslavili Rouhanijevu pobjedu, koji je ocijenio da je njegov izbor pobjeda napretka nad ekstremizmom.

Građani su nosili slike Rouhanija (64) i uzvikivali proreformske parole. Mnogi su bili obučeni u ljubičasto, što je bila boja zastupljena u Rouhanijevoj kampanji, ili zeleno, što je boja reformističkog pokreta.

U prvom obraćanju po proglašenju za pobjednika, Rouhani je pozvao je svjetske sile da se prema njegovoj zemlji ophode s uvažavanjem i poštovanjem njenih demokratskih prava, kako bi i Islamska Republika isto tako poštovala njih.

“Otvorena je nova mogućnost, a države koje posreduju u uspostavljanju demokratije i otvorenog dijaloga, trebalo bi da se obraćaju iranskom narodu s uvažavanjem i prihvatanjem prava Islamske Republike”, rekao je Rohani i dodao da će, u tom slučaju, dobiti i prikladan odgovor, prenio je AFP.

Na iznenađenje javnosti, umjereni reformista Hassan Rouhani pobijedio je na predsjedničkim izborima u Iranu, na kojima je dobio nešto više od 50 posto glasova, čime je izbjegnut drugi krug glasanja.

“Ova pobjeda je pobjeda mudrosti, skromnosti i zrelosti nad ekstremizmom”, kazao je Rouhani.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO