Češki premijer Nečas podnio ostavku

Premijer Češke Petr Nečas u ponedjeljak je podnio ostavku na mjesto premijera i šefa partije poslije višednevnih političkih turbulencija zbog korupcijskog skandala i zloupotrebe položaja u koji je umiješana šefica njegovog kabineta Jana Nagyova.

Predsjednik Češke Miloš Zeman je zatražio od Nečasa da ostane na funkciji vršioca dužnosti premijera do imenovanja nove vlade, naglasivši da „vlada treba obavljati redovne aktivnosti i da ne donosi strateške odluke“, prenijela je agencija AFP.

Nečas je, nakon sjednice svoje Građanske demokratske stranke (ODS), najavio da će podnijeti ostavku nakon korupcijskog skandala.

Prema češkom ustavu, Nečasova ostavka podrazumijeva ostavku cijele njegove Vlade desnog centra, a analitičari očekuju da izbor novog mandatara neće biti jednostavan.

Period nesigurnosti

Češka time ulazi u period nesigurnosti o tome ko će sastaviti sljedeću vladu, objavile su agencije.

Nečas podnosi ostavku nakon što je policija uhapsila šeficu njegovog Kabineta Janu Nagjovu pod optužbom da je podmićivala zastupnike i za svoje lične interese koristila vojno-obavještajnu službu.

Nečas je rekao da nije znao ništa o tom špijuniranju, ali su optužbe bile previše ozbiljne, te su mu koalicijski partneri sugerirali da ga više ne mogu podržati.

“Sutra ću podnijeti ostavku”, rekao je Nečas nakon sjednice vodstva ODS-a u nedjelju navečer.

On je dodao da će njegova stranka pokušati sastaviti novu vladu s drugim mandatarom, kako bi vladala do redovnih izbora na proljeće sljedeće godine.

Ipak, zasad nije sigurno da će to podržati koalicijski partneri ODS-a i predsjednik Miloš Zeman, pišu agencije.

Zatvorska kazna

Češko pravosuđe objavilo je u subotu da je u pritvoru Nagjovu zadržalo glavnu osobu u korupcijskom skandalu koji od četvrtka potresa zemlju.

Optužnice su podignute i protiv dvojice generala i jednog pukovnika vojno-obavještajne službe.

Nagjova se, također, sumnjiči da je u novembru 2012. organizirala smjenu tri zastupnika Nečasovog ODS-a u zamjenu za unosne dužnosti u javnoj administraciji. Dvojica od njih, bivši ministar poljoprivrede Ivan Fukša i bivši predsjednik Kluba zastupnika ODS-a Petr Tluchor su, također, u subotu zadržani u pritvoru.

“Korupcija sigurno može biti u obliku važnog radnog mjesta ili usluge nematerijalnog karaktera”, rekao je državni tužilac Ivo Ištvan. Nagjovi prijeti do pet godina zatvora.

Meta policijskih akcija u noći na četvrtak bilo je nekoliko poslovnih ljudi i lobista povezanih s gradskim vlastima Praga, također osumnjičenih za brojne malverzacije. Međutim, oni su uspjeli pobjeći iz zemlje. Policija je u 31 raciji zaplijenila između 4,7 i 5,8 miliona eura, kao i desetke kilograma zlata. Policija smatra da je Nagjova upletena u sve te afere.

Izvor: Al Jazeera i agencije