Assad protiv Egipta zbog prekida odnosa

Sirijska Vlada je osudila odluku Egipta da prekine diplomatske odnose i poziv na stranu intervenciju kao napad na suverenitet cijele regije.

Između ostalog, egipatski predsjednik Muhamed Mursi zatražio je od svjetskih sila da uspostave zonu zabrane letova iznad Sirije.

Zona zabrane letova

“Ne bismo trebali oklijevati u nametanju zone zabrane letova iznad Sirije. Tu odluku bi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda trebalo brzo razmotriti kako bi se zaustavilo krvoproliće i kontinuirani priliv izbjeglica”, rekao je Mursi.

Iako je predsjednik Mursi rekao da se protivi vojnoj intervenciji u Siriji, mnogi promatrači naglašavaju da zona zabrane letova zahtijeva neku vrstu oružane intervencije.

U Egiptu se, također, čuo poziv za drugačijom vrstom pomoći. Govoreći jedan za drugim, tvrdolinijaški klerici su, obraćajući se okupljenima u nazočnosti predsjednika Mursija, pozivali Egipćane na džihad, tj. sveti rat u Siriji – nešto što predsjednik nije izravno spomenuo u svom govoru, iako je pozvao na fizičku i duhovnu podršku narodu Sirije.

Mursi je od libanonskog Hezbollaha, koji se bori na strani Bashara al-Assada, tražio da napusti Siriju.

“Malo je vjerojatno da će ga Hezbollah i Iran poslušati, ali on ih ovim antagonizira. Stavio se na stranu pobunjenika. Time je onemogućena bilo kakva uloga Egipta u nekom budućem rješenju. Ako bude Ženeva 2, Egipat neće biti dio toga, jer se sam povukao s te scene”, kazuje Abdullah al-Ashal, politički analitičar.

Međutim, scena u Egiptu je, kažu mnogi, od velike važnosti za razumijevanje Mursijevih primjedbi.

Protesti 30. junaa

On ih je iznio za vrijeme rastućeg nezadovoljstva protiv predsjednika, a obični ljudi počeli su kampanju izglasavanja nepovjerenja protiv njega i pozivaju na masovne proteste 30. juna.

“U svome govoru predsjednik Mursi je ne tako suptilno pokušao okriviti opoziciju, rekavši da njihovi protesti odvraćaju pažnju Egipta od regionalnih pitanja. No, mnogi u opoziciji kritiziraju njegove primjedbe i kažu da su neiskrene, a čuje se i zabrinutost zbog onoga u što on potencijalno uvlači zemlju”, javila je iz Kaira reporterka Al Jazeere Rawya Rageh.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Opozicija u Siriji apeluje za pomoć, i traži nametanje zone zabranjenih letova. Očekuje se da će tražiti međunarodnu pomoć na sastancima koji se održavaju u Turskoj. Pobunjenici kažu da im pomoć treba odmah, s obzirom na to da Vladini vojnici napreduju prema Halepu. 

Revoltirana odlukom EU-a o ukidanju embarga na oružje sirijskim pobunjenicima, Moskva najavljuje pomoć Assadu.

28 May 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO