Hiljade zahtjeva Facebooku za podatke

Facebook je primio skoro 10,000 zahtjeva za podatke o svojim korisnicima (AP)

Američka kompanija Facebook saopštila je u subotu da je u drugoj polovini prošle godine od raznih državnih sigurnosnih agencija dobila između 9.000 i 10.000 zahtjeva za podatke o korisnicima.

U saopštenju se navodi da su se zahtjevi odnosili na oblasti od prekršaja počinjenih na lokalnom nivou do nacionalne sigurnosti.

Američki softverski gigant Microsoft saopštio je da je dobio do 7.000 zahtjeva od vlasti za podatke o između 31.000 i 32.000 korisničkih profila.

Bivši službenik američke Centralne obavještajne agencije Edward Snowden otkrio je medijima da američke službe sigurnosti imaju pristup serverima najvećih tehnoloških kompanija u SAD, uključujući Google, Facebook i Apple.

Negiranje optužbi

Mediji su prošle sedmice navodili da su internetske kompanije, među kojima su Facebook, Google, Yahoo!, Apple i Microsoft, američkoj Agenciji za nacionalnu sigurnost odobrile “direktan pristup” njihovim serverima u okviru programa za prikupljanje podataka pod nazivom Prizma.

Američki softverski gigant Microsoft saopštio je da je dobio do 7.000 zahtjeva od vlasti za podatke o između 31.000 i 32.000 korisničkih profila.

Ove firme negiraju optužbe, ističući da nikada nisu dali sličan pristup, ali da su poštovali zakonite zahtjeve.

Nekoliko ovih kompanija od vlasti je zatražilo da im odobri da objave podatke o broju primljenih povjerljivih naloga.

Izvor: Agencije