Više čeških dužnosnika optuženo za korupciju

U Češkoj su podignute optužnice protiv sedam osoba, među kojima je i Jana Nagiova, šefica kabineta premijera Petra Nečasa, neki bivši zastupnici, kao i dvojica pripadnika Vojne obavještajne službe. Optužbe se odnose na korupciju i zloupotrebu Vojne obavještajne službe.

Opoziciona Socijal-demokratska stranka lijevog centra saopćila je kako će zakazati glasanje o povjerenju premijeru Nečasu, ne podnese li ostavku.

Prije dvije večeri policija je izvršila niz pretresa Vladinih prostorija, gdje su pronađene velike količine novca i zlata.

Novac i zlato u kancelarijama Vlade

”Osam ljudi je privedeno u akciji i policija ih je tretirala kao osumnjičene. Nakon evaluacije rezultata ispitivanja, tužilac je odlučio podignuti optužbe protiv sedam njih”, kaže Ivo Istvan, državni javni tužilac.

“Tokom ovih pretresa, pronađeno je između 120 do 150 miliona čeških kruna, četiri do šest miliona eura, kao i desetine kilograma zlata”, kazao je Robert Slachta, diretkor Ureda za otkrivanje organiziranog kriminala.

Češki mediji su u četvrtak javili da je policija iz kancelarija Vlade i dva preduzeća odnijela veću količinu materijala iz kojeg bi trebalo da otkrije tragove korupcije.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Jiri Pospišil, popularni češki ministar, smijenjen je uz obrazloženje da ‘umjesto da štedi još i traži pare’.

Published On 27 Jun 2012

Liberalno-demokratska partija objavila je da se povlači iz vladajuće koalicije nakon smjene ministrice odbrane Peake.

Published On 20 Dec 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO