Google: Nemamo šta kriti

NSA je preko Verizona prikupljala podatke o pozivima u toj mreži (EPA)

Američka kompanija Google zatražila je od administracije predsjednika SAD-a Baracka Obame dozvolu da objavi detalje o zahtjevima američke Vlade za pristupom e-mailovima i drugim ličnim podacima na Internetu.

Kompanija Google iznijela je svoj zahtjev u pismu koji je u utorak uputila državnom tužiocu Ericku Holderu i direktoru Federalnog istražnog biroa (FBI) Robertu Milleru, prenio je AP.

Prizma

Google pokušava opovrgnuti medijske navode da je ta kuća otvorila put Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA) da pristupi većoj količini internetskih komunikacija njenih korisnika u okviru tajnog programa “Prizma”.

Kompanija je sebe prikazala kao nevoljnog učesnika u programu, a njeni čelnici tvrde da ništa nisu znali o “Prizmi” dok nisu o tome prvi put pročitali prošle sedmice.

“Google nema šta kriti”, navodi se u pismu kompanije i dodaje da raspolažu podacima kojima mogu potkrijepiti svoje tvrdnje.

Amerikanac Edward Snowden (29), koji je radio za privatnu firmu angažiranu od američke NSA, javno je u nedjelju preko britanskog lista Guardian saopćio da je on medijima dostavio podatke o internetskom špijuniranju koje provodi američka Vlada.

Guardian je nekoliko dana ranije, a zatim i Washington Post, objavio da američka sigurnosna agencija tajno, preko telekomunikacione kompanije Verizon, prikuplja podatke o svim pozivima koji se vrše u toj mreži u Americi.

Također, otkriven je i dokument prema kome američke vlasti u potpunosti prate internetsku mrežu i socijalne medije, čitajući sve poruke i pisma koja cirkuliraju.

Obama je potvrdio istinitost tih informacija, ali je sve branio borbom protiv terorizma, rekavši da nad tajnim programom postoji sudska i kongresna kontrola i da se time štite američki državljani od potencijalnih napada.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO