Putin: Iran ne razvija nuklearno oružje

Svjetske sile sumnjaju da Iran razvija nuklearno oružje, što Teheran kategorički negira (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako nema nikakve sumnje da Iran poštuje međunarodne obaveze preuzete Sporazumom o nuklearnom neširenju, ali da se regionalne i međunarodne brige zbog nuklearnog programa Teherana ne mogu ignorirati.

Putin, čija je zemlja među šest svjetskih sila koje nastoje osigurati da Iran ne razvije nuklearno oružje, u utorak je izjavio i to da su iranske prijetnje izraelskoj egzistenciji neprihvatljive, izvijesto je AP.

Balans između Irana i Izraela

Cilj njegovih izjava je, izgleda, postići balans između interesa Irana s jedne strane, a, s druge strane, nastojati uvjeriti Izrael i zapadne sile da Teheran ne namjerava doći do nuklearnog oružja, prenosi Tanjug.

Nemam nikakve sumnje da se Iran pokorava pravilima na tom polju, jer nema nikakvih dokaza za suprotnu tvrdnju“, izjavio je Putin za državnu televiziju na engleskom jeziku Russia Today.

Svjetske sile sumnjaju u to da Iran razvija nuklearno oružje, što Teheran kategorički negira, govoreći da nuklearni program ima isključivo mirnodopske svrhe.

Izvor: Agencije