Sastanak dvije Koreje na najvišem nivou

Preliminarni razgovori su vođeni u selu Panmunjom (AP)

Sjeverna i Južna Koreja postigle su u nedjelju navečer, nakon maratonskih razgovora, dogovor da održe sastanak na nivou vlada u Seulu u cilju obnavljanja međusobnog povjerenja nakon više mjeseci napetosti i prijetnji nuklearnim ratom.

Dva susjeda vodila su prve zvanične razgovore poslije više od dvije godine u selu Panmunjomu, gdje je potpisano primirje u Korejskom ratu (1950-1953).

Nakon gotovo 18 sati pregovora dvije strane su postigle sporazum o održavanju prvih razgovora na najvišem nivou od 2007, izvijestila je agencija Jonhap.

Djelimično razumijevanje

Glavni izazov bio je format razgovora koji su planirani da se održe u Seulu u srijedu i u četvrtak.

Južna Koreja se zalagala za sastanak na nivou ministara, ali se u izvještajima agencija navodi da su se dvije strane složile da on bude na najvišem nivou.

Ministarstvo za unifikaciju u Seulu saopštilo je da su dvije strane postigle djelimično razumijevanje o najvažnijim pitanjima na razgovorima u Panmunjomu.

Sjevernokorejska agencija KCNA je izvijestila da će tema razgovora biti obustavljene trgovinske veze, uključujući zajednički industrijski kompleks u Kaesongu, koji je Sjeverna Koreja zatvorila u aprilu u jeku tenzija sa južnim susjedom.

Sankcije

Među ostalim temama, naći će se i ponovno spajanje porodica razdvojenih ratom.

Sjever želi razgovarati i o obnavljanju turističkih posjeta Južnokorejaca planinskom odmaralištu Kumgang, koje su obustavljene pošto je sjevernokorejski vojnik ubio južnokorejskog turistu u julu 2008. godine.

Kaesong i Kumgang su veoma važni izvori deviznih prihoda za Sjever, koji je pod sankcijama, naveo je AFP.

Ovi razgovori su rezultat nedavne promjene ponašanja Sjeverne Koreje, koja je prije toga mjesecima primjenjivala ratobornu retoriku, nakon što je UN toj zemlji uveo strožije sankcije zbog toga što je u februaru izveo treću nuklearnu probu.

Izvor: Agencije


Povezane

Zvaničnici Sjeverne i Južne Koreje konačno su sjeli za pregovarački sto. Radni sastanak dvije niže delegacije organiziran je na granici dvije zemlje. Pjongjang je promijenio ratobornu retoriku i pozvao južnog susjeda na razgovore kako bi se dogovorili detalji zajedničkog samita iduće sedmice, čiji bi domaćin trebao bio Seul.

Published On 09 Jun 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO