Demonstranti ne odustaju u Turskoj

Demonstranti se vratili svojim uobičajenim dnevnim obavezama, ali mnogi su rekli da će se kasnije vratiti (EPA)

Demonstranti u Turskoj odbili su da prekinu s protestom iako ih je turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio da će “platiti cijenu” zbog demonstracija protiv njegove Vlade.

Za ponedjeljak je u Ankari zakazan sastanak Erdogana sa ministrima u vladi, a kriza je jedna od glavnih tema razgovora, prenijela je agencija AFP, navodi Tanjug.

Protesti, koji su započeli prije 10 dana, intenzivirali su se tokom vikenda u Istanbulu, Ankari i Izmiru.

Istanbulski trg Taksim u ponedjeljak ujutro je poprilično tih pošto su se demonstranti vratili svojim uobičajenim dnevnim obavezama, ali mnogi su rekli da će se kasnije tu vratiti.

“Idemo sad u školu ali ćemo se vratiti kasnije”, rekla je 17-godišnja Etem Yakin, koja optužuje premijera da doliva ulje na vatru zbog svog konfrontirajućeg stava.

Osuda nasilja

“Ako nastavi da govori tako i mi ćemo ovako da nastavimo”, rekla je ona.

Sekretar “Taksim solidarnost”, grupe koja predstavlja aktiviste za spas parka Gezi, rekao je da “ne zna kuda sve to ide”.

“Izgleda (Erdogan) zabrinuto. Kao lav pritjeran u ćošak”, kazao je 25. godišnji student Onur Alptekin.

Erdogan je suočen i sa međunarodnom osudom zbog nasilnog suzbijanja protesta u Turskoj.

Antivladini protesti počeli su kada je policija prije 10 dana upotrijebila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante koji su protestirali zbog planova vlade da renovira centralni trg u Istanbulu i na mjestu parka Gezi sa 600 stabala drveća izgradi tržni centar.

U nemirima je do sada povrijeđeno blizu 5.000 ljudi, tri osobe su poginule, a prema Erdoganu i više od 600 policajaca je povrijeđeno.

Izvor: Agencije