Sukobi tokom protesta u Frankfurtu

Njemačka policija je u subotu, drugog dana protesta protiv europske politike štednje, protiv demonstranata iz pokreta Blockupy upotrijebila suzavac i palice.

Na prvobitno mirnoj povorci kroz njemačku finansijsku prijestolnicu Frankfurt okupilo se oko 7000 demonstranata, među kojima su mnogi nosili transparente na kojima je pisalo “Vodite ljubav, a ne rat” i “MMF – van iz Grčke”.

Malegrupe maskiranih demonstranata  potom su počele bacati kamenje i dimne bombe na policiju, koja je odgovorila silom, pri čemu je ozlijeđeno nekoliko policajaca i demonstranata.

Demonstranti širom Evrope izašli su u subotu na ulice kako bi iskazali nezadovoljstvo mjerama štednje koje su usvojile njihove vlade.

Veliki broj osoba učestvuje u protestima u Španiji, Portugalu i Grčkoj. Oni su iskazali svoju ljutnju protiv Međunarodnog monetarnog fonda (IMF), Evropske komisije (EK) i Evropske centralne banke (ECB), dok je u Njemačkoj već drugi dan ovih demonstracija.

Učesnici protesta kažu kako su protiv uloge institucija tokom nametanja rezova zbog štednje kao načina borbe sa dužničkom krizom na kontinentu.

U petak su članovi Blockupy alijanse formirali lanac na nekoliko sati na ulicama njemačke finansijske prijestolnice – Frankfurta, blokiravši puteve koji vode do sjedišta ECB-a.

Glasnogovornik ECB-a kazao je kako je banka nastavila raditi, bez davanja detalja o lokaciji na kojoj su radili uposlenici.

Zajedno sa Evropskom komisijom i Međunarodnim monetarnim fondom, ECB je dio takozvane „troike“ koja prati suglasnost sa uslovima zajmova o pomoći koji su ispregovarani sa vladama Grčke, Portugala i Irske.

U ovim uslovima se nalaze smanjene potrošnje i povećanje poreza sa ciljem smanjenja duga. Ove mjere su, međutim, pogoršale uslove recesije i stopu nezaposlenosti.

Rekordna stopa nezaposlenosti

Nakon demonstracije kod ECB-a, nekoliko stotina učesnika protesta „preselilo“ se do obližnjeg sjedišta Deutsche banke. Njihov glasnogovornik Roland Suess kazao je kako su protesti bili uspješni.

“Željeli smo blokirati ECB i to nam je uspjelo sa više od 3.000 ljudi”, istakao je.

U pokretu Blockupy učestvuju u ljudi koji su učestvovali u pokretu Occupy koji je protestirao protiv globlanog kapitalizma kampirajući u gradovima brojnih država, te kritičari globalizacije i članovi ljevičarskih organizacija.

Stopa nezaposlenosti u 17 evropskih država koje koriste euro kao valutu postigla je rekordnih 12,2 posto u aprilu, a prema trenutnim pokazateljima, do kraja godine će 20 miliona osoba biti bez posla.

Sve veća kriza sa zaposlenjima ukazuje na tešku recesiju koja je pogodila Uniju.

Mnoge države se bore kako bi stimulirale rast dok se bore sa dužničkom krizom koja je primorala vlade da smanje potrošnju i povećaju poreze.

Izvor: Agencije


Povezane

Pred Evropskom centralnom bankom u Frankfurtu protestirali građani iz eurozone okupljeni oko pokreta Blockupy.

Published On 31 May 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO