Rat u Siriji pogađa i libanska sela

U posljednja dva mjeseca, pogranična mjesta u Libanu sve više trpe posljedice miješanja Hezbollaha u rat u Siriji. U tom periodu poginule su tri, a ranjena 21 osoba. Borbama Hezbollaha i Sirijske oslobodilačke vojske najteže je pogođeno selo Hermel.

Sukobi iz Sirije sve češće se prenose na teritoriju Libana. Stanovnici šiitskih gradova i sela uz granicu sa Sirijom najčešća su meta i plaćaju cijenu učešća Hezbollaha na strani sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Na meti raketa lansiranih iz Sirije, najčešće je libansko selo Hermel. Regija u kome se nalazi selo je nastanjeno šiitima i Hezbollah ima široku podršku među stanovnicima. Hussein Jawhari tvrdi da su mu kuću srušili projektili koje su ispalili suniti.

“Projektili dolaze sa libanske, a ne sa sirijske teritorije. Granica sa Sirijom je blizu i sa druge strane granice nema više pobunjenika jer ih je sirijska armija porazila. Zato je jasno da projektili dolaze sa naše strane, a vlasti tvrde da znaju imena onih koji nas gađaju”, kazao je Jawhari.

Duboke podjele

Najjefu Jawhariju ranjen je sin. On tvrdi da ih raketiraju suniti iz libanskog grada Arsal, udaljenog 25 kilometara od Hermela. Kaže da stanovnici Arsala pružaju utočište pobunjenicima iz Sirije, no njegove tvrdnje nije moguće potvrditi.

“Ne želim da prihvatim da naši sinovi, žene i deca ginu. Arsal treba da prođe kao Hermel ili gore. Kad oni ispale jednu raketu, mi da ispalimo deset”, kategoričan je.

Liban, koji je i sam duboko podijeljen na šiite i sunite, od početka rata u Siriji pokušao je sačuvati neutralan stav. Kako se rat produžavao, šiiti iz Libana sve više su podržavali režim predsjednika al-Assada, a suniti pobunjenike.

Postoji bojazan da se sukob proširi i na tu zemlju.

Izvor: Al Jazeera