Problemi građana Srbije sa dolaskom PayPala

U Hrvatskoj je moguće plaćati putem PayPala, u BiH također, a odnedavno i u Srbiji. Dolazak PayPala u tu državu dočekan je sa euforijom i nestrpljenjem. Građani već uveliko kupuju i investiraju svoj novac, ali uz probleme.

Srbija je tek od aprila postala punopravna članica PayPal sistema, pa su omogućavanje ovakvog načina elektronskog plaćanja zvaničnici označili kao važan historijski trenutak.

„Građani sada imaju mogućnost da nabave različitu robu i usluge i da uporede cene kod nas i u inostranstvu, a pogotovu je bitno za neke građane koji sada mogu da nabave sve što žele i da im se to isporuči“, rekla je Jasna Matić, državna sekretarka Ministarstva finansija.

Podaci iz samo jedne banke govore kako se njihovi klijenti u velikom broju registruju za PayPal sistem i da su preko njega, u posljednjih mjesec dana potrošili 160.000 eura, navodi novinar Al Jazeere Marko Subotić.

„Za nepuna dva meseca, koliko se Srbija nalazi u PayPal sistemu, nekoliko desetina građana je otvorilo svoj račun. Napokon je počelo bezbednije plaćanje roba i usluga. Roba je počela da pristiže u zemlju, a to su prvo primetili na carini“, dodao je.

Povećan obim posla

Ulazak Srbije na PayPal sistem, kako priznaju u carini, povećao im je obim posla.

„Jeste da se povećao broj pošiljki koji pristižu. Očigledno da su građani bili željni i sa određenom sigurnošću mogu da naručuju“, ističe šef carinske ispostave Beograd Vladimir Ocokoljić.

Žalbe korisnika PayPala iz Srbije sada su najviše okrenute ka carini, što zbog duge procedure carinjenja robe, ali i zbog većih troškova nego što su očekivali.

Za kupljenu robu čija je vrijednost do 50 eura, ne naplaćuje se carina, ali se od kupca traži da plati PDV. U carini to objašnjavaju zakonskom obavezom građana Srbije.

Zbog uočenih manjkavosti, koji sprečavaju razvoj trgovine, IT stručnjaci predlažu da Srbija što prije promijeni određene zakone.

PayPal sistem trenutno omogućava da se iz Srbije kupuje preko interneta, ali ne i da se prodaje. Za to je potrebno da se građanima dozvoli otvaranje računa u inostranstvu, čemu se protivi Narodna banka Srbije.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U Hrvatskoj je moguće plaćati putem PayPala, u BiH također, a odnedavno i u Srbiji. Dolazak PayPala u tu državu dočekan je sa euforijom i nestrpljenjem. Građani već uveliko kupuju i investiraju svoj novac, ali uz probleme. Srbija je tek od aprila postala punopravna članica PayPal sistema, pa su omogućavanje ovakvog načina elektronskog plaćanja zvaničnici […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO