Otmičar iz Clevelanda danas pred Sudom

Dobrodošlica pred kućom Gine DeJesus, koju je prije deset godina oteo Ariel Castro (Getty Images)

Američke vlasti optužile su Ariela Castra za otmicu i silovanje tri žene koje su u ponedjeljak oslobođene iz njegove kuće u Clevelandu nakon dugogodišnjeg zatočeništva.

Protiv Castrove dvojice braće Pedra i Onila, koji su, također, uhapšeni u ponedjeljak, nije podignuta optužnica, rekao je tužilac Victor Perez na konferenciji za novinare.

Policija je objavila da tri žene, koje su oslobođene u ponedjeljak kad je jedna od njih, Amanda Berry, pobjegla uz pomoć susjeda, tokom desetogodišnjeg zatočeništva nisu imale priliku pobjeći.

“Jedina mogućnost za bijeg pojavila se neki dan kad je Amanda pobjegla”, rekao je policijski dužnosnik Ed Tomba.

Povratak porodicama

“Po riječima mladih žena, one nisu bile izvan kuće posljednjih deset godina. Nisu bile u jednoj prostoriji, ali su znale jedna za drugu”, dodao je Tomba.

Policija je saopćila da su u kući pronađeni konopci i lanci kojima su žrtve bile vezane, te da nisu pronađeni ljudski ostaci.

Istražitelji su iz Castrove kuće uzeli više od 200 raznih dokaza, rekao je Tomba.

Castro se suočava s optužnicom za silovanje i otmicu Berry (27), Gine DeJesus (23) i Michelle Knight (32). One su otete između 2002. i 2004.

Castro nije osumnjičen za neke druge slučajeve nestanka žena u Clevelandu, objavila je policija.

Amanda Berry i Gina DeJesus puštene su iz bolnice, gdje su nakon bijega prvo hospitalizirane, nakon čega su se vratile svojim porodicama.

Treća devojka, Michelle Knight, i dalje se nalazi u bolnici. Njeno stanje ljekari sada ocjenjuju kao dobro.

Bezuspješne prijave

Američki mediji su prenijeli da su Kastrovi susjedi u posljednjoj deceniji najmanje dva puta zvali policiju zbog sumnje da se nešto čudno dešava u njegovoj kući, ali bez uspjeha.

Prema tim navodima, jednom prilikom policija uopće nije došla, dok su drugi put došli, ali su ubrzo i otišli, pošto niko nije otvarao vrata kuće.

Opisujući Castra mediji navode da je rođen u Portoriku, odakle je došao u Ameriku. Do novembra prošle godine radio je kao vozač školskog autobusa i vodio je prilično društven život, svirajući gitaru u lokalnom bendu latino muzike.

Do prije deset godina bio je oženjen i iz tog braka ima dvoje odrasle djece.

Castro je tokom 2005. godine bio krivično gonjen zbog težeg fizičkog napada na bivšu suprugu. Pošto se ona nije pojavila na Sudu da potvrdi te navode, krivična prijava protiv njega je odbačena.

On će danas (četvrtak) biti izveden pred sudiju povodom optužbe za otmicu i silovanja.

Izvor: Agencije