Oružane grupe proširile listu zahtjeva

Druga koalicija grupa, koja tvrdi da podržava Vladu, upozorila je grupe stacionirane oko ministarstava da je spremna upotrijebiti silu protiv njih (AFP)

Oružane grupe koje su opkolile dva ministarstva u prijestolnici Libije saopćile su da su napravile savez kako bi predstavile proširenu listu sa šest zahtjeva, koji uključuju i ostavku premijera Alija Zeidana.

Grupe su prvobitno zahtijevale da Parlament usvoji „zakon o političkoj izolaciji“, kojim bi visokim zvaničnicima koji su učestvovali u vlasti Muammara Gaddafija bilo zabranjeno da budu dio sadašnje Vlade.

Zastupnici su se nadali da će usvajanje ovakvog zakona biti dovoljno da naoružani muškarci napuste svoje pozicije oko zgrada ministarstava.

Međutim, grupe se nisu povukle i proširile su listu svojih zahtjeva, koje su predstavili agenciji Reuters u srijedu navečer.

Prema novim zahtjevima, traži se smjena premijera, zamrzavanje nedavno donesenog državnog budžeta i pravo na formiranje komisije koja će biti zadužena za Ministarstvo vanjskih poslova.

Upozorenja drugih grupa

U međuvremenu je druga koalicija grupa, koja tvrdi da podržava Vladu, upozorila grupe stacionirane oko ministarstava da je spremna upotrijebiti silu kako bi ih otjerala.

„Ako ne prihvatite naše zahtjeve, mi ćemo formirati zajedničke nacionalne snage iz svih gradova Libije kako bismo riješili situaciju“, saopćila je ova grupa u srijedu.

Njeni članovi su federalisti iz istočne regije Cyrenaica i lideri bivših pobunjeničkih grupa iz brojnih gradova, uključujući Bengazi.

S druge strane, premijer Zeidan je obećao da će se Vlada držati plana o zabrani učešća u vlasti visokim zvaničnicima za vrijeme Gaddafija, te je rekao da će neki ministri morati biti smijenjeni zbog zakona koji je usvojen u nedjelju.  

Zeidan je branio oružane grupe, rekavši da imaju pravo izraziti svoje stavove na način na koji oni žele.  

„Mi nemamo policiju u Libiji, imamo revolucionare“, rekao je on novinarima.

Premijer je, također, negirao da se Parlament morao povinovati njihovom pritisku, insistirajući na tome da je novi zakon potreban kako bi se zaštitili ideali revolucije.

“Bilo koji zakon koji se usvoji ima pozitivne i negativne aspekte i mi moramo prihvatiti negativnosti“, dodao je.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO