Još jedan lider Jamaata osuđen na smrt

Muhammad Kamaruzzaman jedan je od 11 optuženih za ratne zločine tokom rata za nezavisnost od Pakistana 1971. godine (AP)

Sudije Tribunala za ratne zločine u Bangladešu izrekle su smrtnu presudu još jednom vođi grupe Jamaat-e-Islami na osnovu optužbi povezanih sa ratom za nezavisnost 1971. godine.

Sud je prihvatio pet od sedam optužbi koje se stavljaju na teret Muhammadu Kamaruzzamanu, uključujući zločine protiv čovječnosti.

Jedna od optužbi odnosi se na masakr 120 ljudi u periodu kada je Kamaruzzaman bio komandant.

Kamaruzzaman, koji se izjasnio da nije kriv, jedan je od 11 optuženih za ratne zločine tokom rata za nezavisnost od Pakistana.

Nasilje zbog presuda

Prethodne presude, od kojih su dvije bile smrtne kazne, dovele su do protesta i nasilja širom Bangladeša, a pristalice grupe su tvrdile da je rad Tribunala politički motiviran kako bi se osudilo vodstvo Jamaata, koji ima ključnu ulogu u opozicionoj koaliciji.

Prije dva mjeseca potpredsjednik grupe Delwar Hossain Sayedee osuđen je na smrtnu kaznu zbog ratnih zločina, što je dovelo do smrtonosnih sukoba između pristalica Jamaata i policije širom zemlje, zbog čega je bila angažirana i vojska.

Analitičar David Bergman rekao je za Al Jazeeru da „Jamaat-e-Islami neće biti sretan presudom, ali u ovom momentu ostaje nejasno da li će biti nasilja“.

Vlada Bangladeša tvrdi da su u ratu za nezavisnost od Pakistana život izgubila tri miliona ljudi. Međutim, druge grupe osporavaju taj broj.

Izvor: Al Jazeera i agencije