Izrael gradi 296 kuća na Zapadnoj obali

Ljevičarski pokret 'Mir sada' osudio je novu izgradnju, istakavši kako ta inicijativa dokazuje da Netanyahu obmanjuje svijet (Reuters)

Izrael je odobrio da se izgradi gotovo 300 kuća u naselju Beit El kraj Ramale na Zapadnoj obali, rekao je vojni glasnogovornik.

Taj potez bi mogao izazvati napetost u odnosima sa Palestincima dok SAD pokušava obnoviti mirovne pregovore.

On je precizirao da će se “izgraditi 296 stambenih jedinica u tom naselju, ali samo u prvoj fazi, prije nego što počne prava izgradnja”.

Vojni glasnogovornik je objasnio da su planovi o izgradnji mjera kompenzacije za naseljenike koji su prošle godine evakuirani iz jednog divljeg naselja nadomak Beit Ela.

Obmanjivanje javnosti

Ova vijest je objavljena samo dva dana nakon izvještaja da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio zamrzavanje tendera za nove domove jevrejskih naseljenika, kako bi dao šansu naporima SAD-a da se oživi mirovni proces, prenio je AFP.

Ljevičarski pokret ‘Mir sada’ osudio je taj potez, istakavši kako ta inicijativa dokazuje da Netanyahu obmanjuje svijet, prenio je AFP.

“On (Netanyahu) u jednu ruku pušta da se povjeruje da koči izgradnju naselja, a u drugu daje dozvolu za ogroman građevinski projekat“, rekla je Hagit Ofran iz tog pokreta.

Direktni mirovni pregovori su prekinuti krajem septembra 2010, ubrzo nakon što su obnovljeni. Spor je izbio zbog nastavka širenja jevrejskih naselja, što se smatra kršnjem međunarodnog prava, a Izrael to osporava.

Palestinci se neće vratiti za pregovarački sto dok Izrael ne zamrzne izgradnju na teritoriji gdje oni hoće da osnuju svoju državu.

Izvor: Agencije