Borisov u središtu korupcionaške afere

Otkako je 2007. godine postala članica Evropske unije, Bugarsku su potresli mnogi korupcijski skandali u čijem su središtu bili političari. No nijedan od njih nije do kraja procesuiran, na što često upozorava i Brisel.

Najnoviji u nizu skandala izaziva posebnu pažnju javnosti. Neke članove bivše Vlade izravno povezuje sa organiziranim kriminalom i korupcijom.

Bivši premijer Bugarske i lider GERB-a, Boyko Borisov, dolazi u državno Tužilaštvo.

Nezakoniti snimci

Javnost budno prati svaki njegov korak. Snimci koji otkrivaju neprihvatljivu bliskost politike i pravosuđa, Boyka Borisova i bivšeg gradskog tužioca Sofije Nikolaia Kokinova, uzdrmali su Bugarsku. Ali, snimani su nezakonito.

“To nije bilo saslušanje. Razgovarali smo kako otkriti organiziranu kriminalnu grupu koja nelegalno prisluškuje u kućama”, govori Borisov.

Prisluškivanje u Bugarskoj postaje sve rasprostranjenije, kažu u Helsinškom komitetu za ljudska prava.
Napominju da ono često otkriva korupciju, ali je pitanje ko je osumnjičeni, a ko žrtva.

Krasimir Kanev iz Helsinškog komiteta za ljudska prava kaže:

„Očigledno, gospodin Borisov može biti svjedok, ali i žrtva. Ukoliko pratimo kontekst razgovora, vidjet ćemo da ima stvari koje ga stavljaju u ulogu osumnjičenog, iako može biti i oslobođen na kraju.”

Slučaj prisluškivanja Borisova uslijedio je nedugo nakon afere poznate kao Bugarski watergate, u kojoj su prisluškivani visoki funkcioneri opozicije i biznismeni. No, kao stranački kandidati za izbore osumnjičeni su zaštićeni imunitetom.

Za političkog analitičara Marina Lesinskog ništa neobično. Bliže se prijevremeni parlamentarni izbori. Zemlji u kojoj je korupcija dva do tri puta viša od prosjeka u Evropskoj uniji, trebaju, kaže promjene.

„Nisam skeptičan, samo sam pažljiv. Treba sačekati i vidjeti šta će se desiti. Veliki je pritisak javnosti, ali mi Bugari smo vrlo strpljivi. Ne protestujemo često kao u drugim zemljama. Desi se to svakih pedeset godina, ali kada se desi onda je ozbiljno”, kaže Lesinski.

Najteže nakon izbora

Za pravosudne institucije mnogo posla. No, najteže dolazi nakon izbora.

„U vrijeme dok traju istrage protiv visokih bivših funkcionera ni Tužilaštvo ni Sud ne žele davati izjave za medije. Ali korupcija je i dalje jedan od ključnih problema u Bugarskoj i zato ova zemlja do daljnjeg ostaje pod budnim okom Brisela“, izvještava Nadina Maličbegović iz Sofije.  

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Otkako je 2007. postala članicom Evropske unije, Bugarsku su potresli mnogi korupcijski skandali u čijem su središtu bili političari. No ni jedan od njih nije do kraja procesuiran, na što često upozorava i Brisel. Najnoviji u nizu skandala, izaziva posebnu pažnju javnosti. Neke članove bivše Vlade izravno povezuje sa organiziranim kriminalom i korupcijom.

Published On 09 May 2013

Bugarska je spremna za prijevremene parlamentarne izbore 12. maja.  Raspisani su sredinom februara – nakon što je Vlada, pod pritiskom javnosti  i masovnih protesta – podnijela ostavku. 

Published On 08 May 2013

Kako nijedna parlamentarna stranka nije prihvatila prijedlog predsjednika Bugarske da formira novi kabinet, šef države je formirao prelaznu vladu.

Published On 14 Mar 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO