UN povukao mirovnjake s Golanske visoravni

Ujedinjeni narodi u srijedu su povukli posmatrače s jednog položaja na Golanu, tampon-zoni između Sirije i Izraela, u kojoj su dan ranije sirijski pobunjenici zarobili četiri pripadnika Plavih kaciga.

“U svjetlu razvoja situacije na sigurnosnom nivou, snage za održavanje mira povučene su s tog mjesta”, kazao je glasnogovornik Martin Nesirky.

Vojnici “djeluju u krajnje opasnom i neobičnom okruženju”, objasnio je on.

Četiri filipinska pripadnika Plavih kaciga zarobila je u utorak “nepoznata naoružana grupa” dok su patrolirali u tampon-zoni blizu mjesta Al-Jamlah, saopćio je UN.

Nesirky je precizirao da su četiri Filipinca vjerovatno još u regiji Al-Jamlaha.

Na Facebook stranici, pobunjenici iz “Brigade mučenika Jarmuk” potvrdili su da su zarobili četiri pripadnika Plavih kaciga, u trenutku dok su se u regionu odvijali žestoki sukobi.

Ova odluka UN-a je rezultat krajnje zabrinutosti zemalja koje šalju vojnike u Snage za posmatranje i povlačenje ne Golanu, kojim pripadaju i četiri oteta Filipinca.

Četverica pripadnika filipinskog bataljona mirovnih snaga UN-a i dalje se nalaze u zatočeništvu sirijskih opozicionara.

Dok se rat nastavlja nesmanjenom žestinom u nenajavljenoj posjeti Damasku boravio je iranski ministar vanjskih poslova.

Iako Slobodna sirijska vojska tvrdi da su mirovnjaci zadržani zbog njihove lične sigurnosti, filipinsko Ministarstvo odbrane traži njihovo hitno oslobađanje. Pozivaju UN da aktivnije djeluje.

“Filipini pozivaju UN da uloži napore i iskoristi svoj utjecaj za što brže oslobađanje pripadnika filipinskih mirovnih snaga, te osigura slobodu kretanja i sigurnost svih mirovnih misija koje su pod vodstvom ove organizacije”, rekao je Raul Hernandez, glasnogovornik Ministarstva.

Iranska delegacija

U posjeti Damasku boravila je visoka iranska delegacija predvođena ministrom vanjskih poslova Alijem Akbarom Salihijem.

Zvanični dvije zemlje zajednički su osudili izraelski zračni napad na Siriju. Iranska delegacija je naglasila dobre odnose sa režimom Bashara al-Assada i najavila nastavak pomoći vladi u Damasku.

“Bilateralni odnosi su veoma dobri i to u više segmenata, prije svih u trgovinskom i ekonomskom. Spremni smo da pojačamo našu saradnju i da pružimo pomoć našoj braći u Siriji u svakom segmentu”, istakao je ministar Salehi.

Iranski ministar nije precizirao da li je riječ i o vojnoj pomoći Assadovom režimu koji nastavlja sa napadima na više sirijskih gradova.

Žestoke borbe

Najžešće borbe se vode oko vojnog aerodroma Ming u blizini Halepa. Opozicija tvrdi da je preuzela kontrolu nad ovim važnim uporištem režima.

“Preuzeli smo kontrolu nad vojnim aerodromom Ming. Ovo što vidite su prazni hangari koje sada u potpunosti kontroliramo. Assadove snage drže samo još nekoliko manjih zgrada na aerodromu”, navodi jedan pobunjenik.

Dok borbe u Siriji traju, izaslanik UN-a i Arapske lige za ovu zemlju Lakhdar Brahimi pozdravlja konsenzus Rusije i SAD-a da se sirijska kriza riješi mirnim putem.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO