SAD i Rusija ohrabruju Siriju da okonča rat

Sastanak Kerryja i Lavrova je važan jer označava da su Rusija i SAD prvi put istomišljenici o pitanju političkog rješenja za Siriju (AP)

Sjedinjene Američke Države i Rusija dogovorile su se da će ohrabriti zaraćene strane u Siriji da pronađu način da zaustave krvoproliće u toj državi, ponudivši da budu organizatori međunarodne konferencije u potrazi za mirom.

“Saglasili smo se da Rusija i SAD ohrabre i sirijsku Vladu i pobunjenike da nađu političko rješenje”, rekao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov na završnoj konferenciji za novinare u utorak u ponoć u Moskvi, nakon sastanka s američkim kolegom Johnom Kerryjem.

Međunarodni izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige za Siriju Lakhdar Brahimi pozdravio je dogovor SAD-a i Rusije, saopćeno je iz Brahimijevog ureda u srijedu.

“To su prve dobre vijesti u vezi s ovom nesretnom zemljom (Sirijom) poslije dugo vremena”, istakao je Brahimi, dodavši da izjave u Moskvi predstavljaju značajan prvi korak, prenosi AFP.

“Postoje svi razlozi da se očekuje podrška za sporazum preostalih stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”, navedeno je saopćenju izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju.

Američki državni sekretar John Kerry sastao se u Moskvi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i potom sa Lavrovim.

Reporter Al Jazeere James Bays javio je iz sjedišta UN-a u New Yorku da je sastanak Kerryja i Lavrova važan jer označava da su Rusija i SAD prvi put istomišljenici o pitanju političkog rješenja za Siriju. Ali, dodao je da nisu riješili šta će biti sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom.

Sirijska vojska zauzela ključni grad

U međuvremenu, nakon dvomjesečnih teških borbi, sirijska vojska zauzela je u srijedu Khirbet Ghazaleh, strateški grad na jugu zemlje.

Opozicione grupe objavile su da bi nakon ovoga Assadov režim mogao ponovno preuzeti kontrolu nad međunarodnim tranzitnim pravcem kroz taj dio Sirije, objavile su opozicione grupe.

Pad Khirbet Ghazaleha, smještenog na ravnici Hauran, kojom prolazi autoput prema Jordanu, uslijedio je pošto su pobunjenici ostali bez oružja, municije i drugih sredstava za odbranu grada. Pobunjenički zapovjednici su za prekid opskrbe optužili službeni Jordan, koji je ranije podržavao njihovo lokalno vojno vijeće.

Ravnica Hauran, koja se proteže do Golanske visoravni, kolijevka je pobune protiv četiri decenije duge vladavine porodice Assad.

Pobunjenički borci su odsjekli autoput prema Jordanu prije dva mjeseca. Međutim, kontrola tog strateškog pravca zavisila je od toga ko kontrolira Khirbet Ghazaleh, koji se nalazi na raskršću važnih puteva.

Prije početka sukoba u Siriji, tim se pravcem između zaljevskih zemalja, Turske i Evrope prevozila roba vrijedna milijarde dolara.

U srijedu se skoro hiljadu ustaničkih boraca povuklo iz Khirbet Ghazaleha, nakon što su izgubili nadu u dolazak pomoći i pojačanja iz Jordana.

Izvor: Al Jazeera i agencije