Sjeverna Koreja uklonila dvije rakete

Sjeverna Koreja uklonila je dvije rakete Musudan s položaja za lansiranje na istočnoj obali, rekli su američki dužnosnici nakon više sedmica zabrinutosti mogućnošću da Pjongjang priprema novo testiranje.

Američki državni sekretar John Kerry upozorio je Sjevernu Koreju prošli mjesec da će “teško pogriješiti” bude li lansirala rakete srednjeg dometa, a zbog mogućeg novog sjevernokorejskog eksperimenta uznemireni su bili Južna Koreja, SAD i Japan.

Specijal

Američki dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, upozorio je da su rakete još pokretne, te da činjenica što su uklonjene s položaja za lansiranje ne znači da u nekom trenutku neće biti postavljene negdje drugdje.

“Prerano je slaviti dobre vijesti”, smatra i Daniel Russel, direktor za azijska pitanja u Nacionalnom sigurnosnom vijeću.

‘Uticaj Kine’

Rakete Musudan dometa su od 3.000 do 3.500 kilometara i njihovo lansiranje moglo bi dramatično povećati napetosti na Korejskom poluotoku, koje rastu od februara, kada je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un naredio testiranje nuklearnog oružja.

Time je prekršio rezoluciju UN-a i ignorirao upozorenja svog saveznika Kine.

Uklanjanje raketa poklopilo se s pripremama predsjednika Baracka Obame za sastanak s južnokorejskom predsjednicom Park Guen-hye u Bijeloj kući u utorak.

Sjevernokorejske prijetnje napadom na američke baze u Pacifiku rasle su s američko-južnokorejskim vojnim vježbama koje je Pjongjang nazvao “generalnom probom za invaziju”. Vježbe su završile 30. aprila.

Glasnogovornik američkog Ministarstva odbrane George Little odbio je komentirati status sjevernokorejskih raketa, rekavši da “ne komentira obavještajne podatke”.

Upitan što je moglo potaknuti Pjongjang na najnoviji potez, Little je je rekao kako je moguće da je Sjeverna Koreja završila svoj krug provokacija, no da je na nju mogla utjecati i njezina saveznica Kina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO