Ban Ki-moon osudio otmicu mirovnjaka

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon oštro je osudio otmicu četiri mirovnjaka UN-a koji čuvaju liniju prekida vatre između Sirije i Golanske visoravni koja se nalazi pod okupacijom Izraela i pozvao na njihovo hitno puštanje na slobodu, saopćio je njegov portparol.

“Generalni sekretar poziva sve strane da poštuju slobodu kretanja i sigurnost mirovnjaka UN-a”, rekao je novinarima Banov portparol Martin Nesirky.

Sirijska pobunjenička Brigada mučenika Yarmouk objavila je ranije u utorak da drži četiri Filipinca, pripadnika mirovnih snaga, prenosi Reuters.

Pobunjenici su rekli da su ih sklonili nakon sukoba u zoni razdvajanja između Sirije i Golanske visoravni zbog njihove vlastite sigurnosti, navodi Tanjug..

Oni su rekli da je snažno prisustvo snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, kao i “kriminalnih elemenata” u području, predstavljalo opasnost po mirovnjake.

Područje ograničenja

Al Jazeerin reporter James Bays, koji izvještava iz sjedišta UN-a u New Yorku, rekao je da su vojnici dio jedinice formirane radi razdvajanja izraelske i sirijske vojske poslije arapsko-izraelskog rata 1973. godine.

Dodao je da mirovnjaci djeluju u području ograničenja.

U Ujedinjenim narodima je glasnogovornica rekla da su četiri mirovnjaka privedena za ophodnje u blizini područja gdje je u martu grupa od 21 filipinskog promatrača bila zadržana tri dana.

Glasnogovornica Josephine Guerrero je rekla da su privedeni na južnom kraju uske “zone razdvajanja” između sirijskih i izraelskih snaga.

U Siriji od marta 2011. godine traje konflikt između vladinih snaga i naoružane opozicije i prema podacima UN do sada je u toj zemlji poginulo približno 70.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije