Vojna vježba Turske uz granicu sa Sirijom

Vježba u Incirliku, zračnoj bazi NATO-a kod grada Adane, ispitat će spremnost vojske na koordinaciju s ministarstvima (Reuters)

Turska vojska izvodi desetodnevnu vježbu u bazi nedaleko granice sa Sirijom, gdje su posljednjih sedmica porasle napetosti od prelijevanja nasilja i upotrebe hemijskog oružja, prenosi Hina.

Vježba u Incirliku, zračnoj bazi NATO-a kod grada Adane, u kojem su trajno smještene američke snage, ispitat će spremnost vojske na koordinaciju s ministarstvima, navodi se u saopćenju glavnog štaba.

Zajedničke operacije

“Vježbom ćemo testirati zajedničke operacije koje će izvesti različita ministarstva, javne ustanove i oružane snage u vrijeme mobilizacije i rata”, dodaje se.

Dok turska vojska vježbu u provinciji Adana, otprilike 100 kilometara od granice, opisuje kao planiranu, ona se događa u vrijeme povišenih napetosti.

Turska je pružila utočište za skoro 400.000 sirijskih izbjeglica, ona je jedan od najglasnijih kritičara sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i razmjestila je borbene avione uz granicu gdje povremeno padaju zalutale rakete iz Sirije.

Izvor: Agencije


Povezane

Posljedice rata u Siriji osjećaju se i van granica te zemlje. Turska je više puta pozvala NATO da pošalje vojnike u Siriju zbog opasnosti od hemijskog oružja. Pojedini turski zvaničnici bijesni su zbog činjenice da sile poput Sjedinjenih Država ne pokazuju spremnost da preuzmu agresivnu ulogu u sukobu i okončaju ga.

Published On 02 May 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO