Očekivanja od Nacionalnog fronta u Maleziji

Izbori su pokazali da je malezijska opozicija sve jača i da su pred koalicijom veliki izazovi, ako se želi zadržati na vlasti. Izbore je u Kuala Lumpuru pratio reporter Al Jazeere Scott Heidler.

Dan nakon historijskih izbora, građani Malezije razmišljaju o vijesti da će vladajuća koalicija voditi zemlju još pet godina.

Ali Nacionalni front, inače, koalicija koja se održala na vlasti duže od bilo koje u svijetu, na nedjeljnim izborima nije odnio pobjedu kakvu je očekivao.

Pomirljiv ton premijera

Neka od velikih imena izgubila su mjesta u parlamentu, a malezijski etnički Kinezi napustili su koaliciju i prešli na stranu opozicije.

Premijer Najib Razak pomirljivim tonom obratio se građanima na konferenciji za novinare održanoj nakon objave rezultata.

“Nadam se da će glasači prihvatiti rezultat, jer je ovo demokratska zemlja, što se jasno pokazalo, zahvaljujući metodama koje ranije nismo koristili. Za dobrobit nacije, nadam se da će sve stranke, posebno opozicija, otvorenog srca prihvatiti ovaj rezultat i omogućiti da se demokratski proces neometano nastavi.”

Mnoge pristalice opozicije nisu krile razočarenje.

Njihov vođa Anwar Ibrahim  zabrinut je zbog nepravilnosti i optužio vlasti za izbornu prevaru.

“Tražimo da Izborna komisija ponudi zadovoljavajući odgovor na pitanje zašto je dopuštena prevara. Očito je da su saučesnici u ovom zločinu. Vidite, ove nepravilnosti su nas koštale mnogih stvari, posebno te tijesne razlike u broju glasova.”

Premijer je saopćio da opozicija može poduzeti zakonske mjere ako želi, ali da mora poštovati volju naroda.

“Dok Nacionalni front nastavlja vladavinu, neki smatraju da se određene stvari moraju mijenjati. Ovaj put su osvojili još manje glasova nego na prošlim izborima, što će ih prisiliti da promijene način na koji vode Vladu”, izvještava reporter Al Jazeere.

‘Nemaju izbora’

Azmi Sharom, politički analitičar, smatra da “sa tako malom većinom, nemaju izbora nego da se prilagode. Ako to ne učine, čeka ih mračna budućnost, jer je očito da je narod u ovoj zemlji duboko podijeljen.”

Pojedini analitičari smatraju da će za Nacionalni front, ako ne uspije ispuniti predizborna obećanja do narednih općih izbora, 13. izborna pobjeda biti i posljednja.

Izvor: Al Jazeera