Abbas i Netanyahu u posjeti Kini

Ostalo je nejasno da li će se Abbas i Netanyahu sastati u Kini, a ta zemlja je voljna posredovati sastanku (Getty Images)
Ostalo je nejasno da li će se Abbas i Netanyahu sastati u Kini, a ta zemlja je voljna posredovati sastanku (Getty Images)

Kineske vlasti su, na početku posjete izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, saopćile da se protive upotrebi sile i apelirale na suzdržanost i poštovanje suvereniteta nakon izraelskog udara na Siriju.

To saopćenje smatra se uvijenom kritikom na račun Izraela, koji zvanično nije potvrdio dva udara u roku od 48 sati na susjednu Siriju, a koji mu se pripisuju, prenose agencije.

Ipak, izraelski zvaničnici, koji nisu htjeli biti imenovani, u subotu su potvrdili kako su zračne snage ove države izvele napad protiv Sirije, te naveli kako je meta bila pošiljka raketa napredne tehnologije.

Izrael je u nedjelju izveo napad i u blizini Damaska, drugi u 48 sati, kako bi spriječio prebacivanje oružja libanskom Hezbollahu, izjavio je agenciji AFP jedan izraelski zvaničnik koji je želio ostati anoniman.

„Protivimo se upotrebi vojne sile i vjerujemo da bi suverenitet svake zemlje trebalo poštovati“, rekla je glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

Regionalni mir

Ona je dodala da Kina poziva sve relevantne strane da počnu od osnovne zaštite regionalnog mira i stabilnosti, da se suzdrže i izbjegavaju preduzimanje akcija koje će eskalirati napetost i da zajednički čuvaju regionalni mir i stabilnost.

Ipak, Hua nije spominjala Izrael, ali je to rekla na početku petodnevne posjete Netanyahua Kini, koja se poklapa s posjetom palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

Kina, stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, tradicionalno se ne miješa u bliskoistočnu diplomatiju, ali je, izgleda, voljna da ima ulogu važnog učesnika u međunarodnoj politici, pišu agencije.

Na pitanje da li Kina može apelirati na Netanyahua da zaustavi zračne udare, Hua je odgovorila da se izraelski lider još nije sastao sa kineskim liderima.

Netanyahu će se u srijedu sastati sa premijerom Li Keqiangom, a kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je u ponedjeljak Abbasa da pregovora s Izraelom, saopćilo je kinesko Ministarstvo.

‘Međusobno razumijevanje’

Kina inače ima bliske odnose sa Palestincima decenijama, ali je posljednjih godina razvijala dobre veze i s Izraelom, posebno na polju odbrane.

„Palestina i Izrael trebalo bi da se drže trenda vremena, da se drže puta mirovnih pregovora, da imaju međusobno razumijevanje“, rekao je kineski predsjednik.

On je dodao da rješenje pitanja Palestine mora uključiti priznanje nezavisne palestinske države i da u isto vrijeme egzistencija Izraela i legitimne sigurnosne brige te zemlje moraju biti u potpunosti poštovane.

Ostalo je nejasno da li će se Abbas i Netanyahu sastati u Kini, a ta zemlja je voljna da posreduje sastanku.

Izvor: Agencije


Povezane

Jedan Palestinac je poginuo, a dvojica su povrijeđena u izraelskom zračnom napadu na Gazu. Nešto ranije, na Zapadnoj Obali ubijen je izraelski naseljenik, zbog čega su izraelske vlasti zatvorile nekoliko prelaza između Izraela i Zapadne Obale.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO