Broj žrtava u Bangladešu premašio 600

Među kupcima proizvoda ovog kompleksa, između ostalih, su španski Mango, britanski Primark i italijanski Benetton (AP)

Broj žrtava najgore industrijske nesreće u Bangladešu premašio je 600 pošto su nova tijela u nedjelju izvučena ispod ruševina, deset dana nakon urušavanja zgrade koja je, prema riječima njenog arhitekte, bila građena za kancelarije, a ne za tekstilne pogone i pet generatora što konstrukcija statički nije mogla podnijeti, prenosi agencija Hina.

“Broj poginulih je sada 610”, izjavio je vojni poručnik Imran Khan iz ekipe zadužene za raščišćavanje ruševina ispod kojih je u nedjelju izvučeno 41 tijelo.

Masud Reza, bangladeški arhitekt i ugledni univerzitetski profesor izrazio je “duboku bol i tjeskobu” i rekao kako je zgrada projektirana za kancelarije.

“Vlasnik i promotor nisu nam u vrijeme projektiranja rekli da će u zgradi biti tekstilni pogoni”, rekao je 42-godišnji Reza i objasnio kako bi da je to znao struktura i projekt bili “drukčiji, robusniji”.

Dodao je kako je prvobitni projekt predviđao postojanje šest spratova, a ne devet, koliko je zgrada imala nakon što je nadograđena.

Raskomadana tijela

Oko 3.000 radnika bilo je u zgradi Rana Plaza u Savaru, predgrađu glavnoga grada Bangladeša Dake 24. aprila kada se urušila od pretjeranih vibracija mašina i generatora.

Iz ruševina je izvučeno 2.437 preživjelih, rekao je vojni oficir. Identifikacija je otežana, jer su mnoga tijela raskomadana.

Desetak osoba uhapšeno je u okviru istrage, među njima vlasnik zgrade i vlasnici tekstilnih pogona.

Među kupcima proizvoda ovog kompleksa, između ostalih, su španski Mango, britanski Primark i italijanski Benetton.

Izvor: Agencije


Povezane

Premijerka Bangladeša poručila zapadnim kompanijama da potaknu povećanje plata za radnike u tekstilnoj industriji.

Published On 03 May 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO