U Maleziji pobijedila vladajuća koalicija

Vladajuća koalicija u Maleziji zadržala je svoju 56-godišnju vlast u zemlji, sudeći prema rezultatima koje je objavila Izborna komisija. No, vođa opozicije Anwar Ibrahim odbija priznati poraz.

Komisija je objavila da je vladajući Nacionalni front na čelu s Najibom Razakom osigurala 112 mjesta u parlamentu, prag potreban da se formira Vlada u 222-članom parlamentu. Opozicioni savez je osvojio 57 zastupničkih mjesta.

Objava je uslijedila osam sati nakon zatvaranja birališta u nedjeljnim izborima, koji su nazvani neizvjesnim.

“Kandidati koji predstavljaju Nacionalni front su osvojili 112 mjesta,” kazao je predsjedavajući Izborne komisije Aziz Yusof na konferenciji za medije.

Malezijci su glasali u rekordnom broju na općim izborima, ali su prijavljene i brojne izborne nepravilnosti.

Nakon što je saznao za rezultate, Anwar je rekao da ih ne prihvata.

“Ovaj izborni rezultat smatramo lažnima i EK nije uspio”, kazao je novinarima.

Do sada su potvrđeni rezultati za dvije trećine zastupničkih mjesta i ostaje za vidjeti hoće li premijer Najib Razak dobiti dovoljno snažan mandat za nastavak postupnih reformi koje za cilj imaju pojačati ulaganja i ublažiti autoritarne zakone.

Zabranjene pobjedničke parade

Policija je zabranila sve pobjedničke parade i ulične demonstracije nakon objave rezultata. Opozicija je ranije upozorila da sumnja u rezultate i optužila vladajuću koaliciju da je dovela desetke hiljada stranaca iz južne Azije da glasaju. 

Društvene mreže su bile ispunjene brojnim videima na kojima se prikazuju strani državljani koji na sumnjiv način dobijaju državljanstvo, da bi potom bili prebačeni na glasačka mjesta, naveo je dopisnik Al Jazeere. 

Vlada je saopćila da je dogovorila neke letove, ali tvrdi da su oni regularni dio dolaska glasača. Drugi su se žalili na tintu za glasanje; korištena je navodno ona koja se ne može oprati, a mnogi tvrde da su je jednostavno uklonili. 

Opoziciona koalicija predvođena bivšim ministrom finansija Anwarom Ibrahimom nadala se ponoviti neočekivani uspjeh s izbora 2008, kada je Nacionalni front izgubio svoju tradicionalnu dvotrećinsku parlamentarnu većinu.

Anwar je svoju politiku opisao kao ravnotežu između “tržišne ekonomije i pokreta Zauzmimo Wall Street”. 

Zauzima se za razbijanje sprege između politike i kapitala i obećava pomoć onima kojima je potrebna umjesto dosadašnjeg sistema u kojem su prednost na području stanovanja, rada i obrazovanja imali većinski Malezijci.

Šire reforme

Izborna kampanja je podijelila 28 milionsku državu, kojom vlada Nacionalna fronta na čelu s premijerom Najibom Razakom, protiv kojeg je revitalizirani opozicioni blok, koji predvodi Anwar Ibrahim.

Prema podacima Izborne komisije, pravo glasa imalo je nešto više od 13 miliona birača.

Malezijom već više od pet desetljeća vlada Nacionalni front. Na ovim izborima glavni suparnici su im bili tri opozicione stranke pod vodstvom bivšeg zamjenika premijera Anwara Ibrahima, koji je obećao mandat sa širim političkim reformama.

Izvor: Al Jazeera