Obećane promjene nakon tragedije u Daki

Broj žrtava u najvećoj industrijskoj katastrofi u Bangladešu porastao je na 540 nakon što je još 15 tijela izvučeno ispod ruševina. Premijerka je dio odgovornosti za tragediju pripisala zapadnim prodavcima.

Na mjestu događaja i dalje su buldožeri koji uklanjaju ostatke zgrade, a spasioci izvlače tijela. Objekat, u kojem se nalazilo pet fabrika za proizvodnju odjeće u blizini Dake, srušio se 24. aprila.

Pod ruševinama je ostalo više od 3.000 ljudi. Prvi rezultati vladine istrage pokazuju da je do urušavanja došlo zbog vibracije četiri ogromna generatora koji su bili smješteni na višim spratovima zgrade.

Prodavači odjeće iz Kanade i Evrope, počeli su preispitivati svoje poslovne prakse nakon najgoreg incidenta u Bangladešu.

Obećavaju promjene

Jedna od najvećih kanadskih kompanija, čiji su se brendovi šivali u srušenoj tvornicii, obećala je da će uvesti promjene.

Gubitak više od 500 života nakon kolapsa fabrike Rana u Indiji, probudila je savjest kompanija iz tekstilne industrije sa obje strane Atlantika.

Etikete kanadskog brenda Joe Fresh, pronađene su među ruševinama prošle sedmice. U četvrak, krovna kompanija Loblaw održala je godišnji sastanak u Torontu.

Predsjednik kompanije je izrazio kajanje, te obećao kompenzaciju porodicama žrtava. Pozvao je i druge kompanije da slijede njegov primjer.

“Kao jedan od bitnih igrača u globalnoj trgovini, tekstilna industrija može biti sila za pozitivne promjene. Moderne fabrike mogu pomoći ljudima da se izbave iz siromaštva u zemljama poput Bangladeša”, kazao je Galen Weston, predsjednik kompanije Loblaw.

Prošlosedmična tragedija dala je prvomajskim protestnicima u Torontu pravovremen povod za njihove antikapitalističke proteste.

Okupili su se ispred randnje kanadskog brenda kako bi uručili pismo protesta. Aktivisti iz Bangladeša rekli su okupljenima da kajanja i kompenzacije zapadnih kompanija – nisu dovoljne!

“Mi ne želimo kompenzacije za smrti. Možete li mrtve vratiti nazad? Možete li vratiti udove? Možete li vratiti ruke bez koje su ljudi u Bangladešu ostali? – Ne vjerujem!”, smatra Farah Kabir, aktivistkinja iz Bangladeša.

Potrošači u Sjevernoj Americi i Evropi navikli su kupovati obilje jeftine i brendirane odjeće.

To stvara mnogo potrebna radna mjesta u zemljama poput Bangladeša, ali može rezultirati i tragedijama poput one u mjestu Savar.

Kupci drže ključ

Oni koji kupuju takvu odjeću možda drže ključ boljeg života tekstilnih radnika iz Azije.

“Potrošač se mora pobrinuti da se tragedije ne ponavljaju. Način kako da to urade jeste da  natjeraju vlade svojih zemalja da uvedu iste regulacije i zakone iz njihovih zemalja za kompanije koje proizvode robu u zemljama u razvoju”, kaže Murtaza Haider, profesor menadžmenta.

Loblaw, koja je vlasnik brenda Joe Fresh obećala je da će poboljšati uvjete rada i dati kompenzacije žrtvama nesreće u Bangladešu. 

Aktivisti pozdravljaju takve mjere. Kažu kako je to dobar prvi korak, ali da će pomno pratiti i naredne.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Premijerka Bangladeša poručila zapadnim kompanijama da potaknu povećanje plata za radnike u tekstilnoj industriji.

Published On 03 May 2013

U Bangladešu radnički gnjev zbog nezapamćene katastrofe – odnosno rušenja zgrade u Dhaki. Tom prilikom je više od 400 radnika poginulo dok se traga za još 146 ljudi.

Published On 01 May 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO