UN traži bržu istragu o mučenju zarobljenika

Komitet UN-a ističe da su britanske istrage o navodnim zlostavljanjima veoma spore (Ilustracija)
Komitet UN-a ističe da su britanske istrage o navodnim zlostavljanjima veoma spore (Ilustracija)

Komitet za borbu protiv torture Ujedinjenih naroda (UN) pozvao je Veliku Britaniju da proširi i ubrza istragu o optužbama da su britanski vojnici mučili zarobljenike u Iraku i Afganistanu, te da protiv odgovornih bude pokrenut krivični postupak.

Komitet ističe da su britanske istrage o navodnim zlostavljanjima, koje su vršile njihove oružane snage, veoma spore.

“Komitet je duboko zabrinut zbog sve većeg broja teških optužbi za mučenje i loše postupanje tokom vojnih intervencija u Iraku i Afganistanu”, ističe se u saopćenju.

Spora procedura

Deset nezavisnih stručnjaka Komiteta UN-a objavilo je svoje zaključke nakon što su obradili britanske podatke i poštovanju zabrane mučenja.

“Procedura za pokretanje istrage veoma je spora. Shvatam razloge, obim rada kako bi se istražila određena kršenja. Međutim, prema mom i mišljenju Komiteta, te procedu su pretjerano spore”, rekao je član Komiteta Alessio Bruni na konferenciji za novinare u Ženevi.

Prema njegovim riječima, jedan od faktora je kompleksnost britanskog zakona, a drugi je da je uvijek nezgodno objelodaniti javnosti da se nešto loše dešavalo tokom vojnih operacija u inostranstvu.

Komitet je pozdravio britansko obećanje da će pokrenuti nezavisnu istragu.

Izvor: Agencije


Povezane

Snage libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća u zatvoreništvu drže oko 7.000 osoba, objavljeno je u novom izvještaju Ujedinjenih naroda. U malom, slabo čuvanom zatvoru na periferiji Misrate nalazi se 327 ratnih zarobljenika koji su služili u vojsci Muammara Gaddafija. Neki su zatvoreni u njemu šest mjeseci, dok su neki tamo tek nekoliko sedmica. Međutim, svi čekaju […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO