Sukob policije i demonstranata u Istanbulu

Policajci su upotrijebili suzavac kako bi u zoru deložirali demonstrante iz Gezi Parka na Trgu Taksimu, centralnom trgu evropskog dijela Istanbula (Reuters)

Deseci ljudi ozlijeđeni su u nasilnoj intervenciji specijalne policije rano u petak protiv više stotina demonstranata koji su danima kampirali u parku u središtu Istanbula protestirajući protiv plana urbanizacije, javlja AFP.

Policajci su upotrijebili suzavac kako bi u zoru deložirali demonstrante iz Gezi Parka na Trgu Taksimu, centralnom trgu evropskog dijela najvećeg turskog grada.

Demonstranti su cijelu sedmicu kampirali u parku kako bi protestirali protiv plana urbanizacije koji predviđa rušenja stabala u parku i izgradnju novog kulturnog i trgovačkog centra.

Straža aktivista

Od ponedjeljka su stanovnici Istanbula, redoviti posjetitelji parka i ekološki aktivisti koji park smatraju plućima tog dijela grada, stražarili uz podršku parlamentarne opozicije i svakodnevno se borili protiv snaga reda, tvrdeći da se radi o nezakonitim radovima.

Nakon intervencije u petak demonstranti su se ponovno počeli okupljati na prilazima parku sa skoro 600 stabala, nastalom 1940, koji postupno “nagrizaju” luksuzni hoteli podignuti u okolici.

Najveći turski grad s 15 miliona stanovnika, koji vodi vladajuća islamsko-konzervativna stranka, tvrdi da će sva stabla uklonjena s korijenom bila posađena na drugim mjestima, te da su najavljeni radovi dio plana pretvaranja Taksima u pješačku zonu, koji treba biti završen u junu.

Trg Taksim centralna je tačka Istanbula i na njemu se redovito odvijaju svi veliki protesti u Turskoj.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO