Sirijski Al-Nusra Front na crnoj listi UN-a

Pripadnici Al-Nusre predstavljaju jedne od najefikasnijih snaga koje se bore protiv predsjednika Bashara al-Assada (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je stavilo na crnu listu sirijsku grupu Al-Nusra Front, jer ih smatraju krilom iračke Al-Kaide, što znači da za ovu grupu važi embargo na oružje, zabrana putovanja i zamrzavanje sredstava, kazale su diplomate.

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država u UN-u su kazali da se nijedna od 15 članica u četvrtak nije protivila označavanju Al-Nusre kao krila iračke Al-Kaide.

Al-Nusra, čiji pripadnici predstavljaju jedne od najefikasnijih snaga koje se bore protiv predsjednika Bashara al-Assada, prošlog mjeseca se zavjetovala na odanost Aymanu al-Zawahriju, lideru Al-Kaide.

Američki State Department je u decembru Al-Nusru označio kao terorističku organizaciju.

Stručnjaci odavno tvrde da Al-Nusra dobija podršku od boraca povezanih sa Al-Kaidom iz susjednog Iraka.

Grupa je preuzela odgovornost za smrtonosne bombaške napade u Damasku i Halepu, a njihovi borci su se pridružili drugim sirijskim pobunjeničkim brigadama.

Bojazan zbog dokaza

Sirija je u početku tražila da Al-Nusra bude označena kao nova teroristička grupa, ali su Britanija i Francuska odgovorile sa prijedlogom da se ta grupa označi krilom Al-Kaide, jer postoji bojazan u vezi sa sirijskim dokazima, kojima se pokušava podržati zahtjev, kazale su diplomate uz uslov da ostanu anonimni.

“Postojalo je mnogo sugestija da su informacije prikupljene ispitivanjem, što u Siriji znači mučenjem”, kazao je viši diplomata.

Bez obzira na to kako je grupa navedena, u oba slučaja će, svakako, biti podložna istim sankcijama.

Videosnimci egzekucija i mučenja sa obje strane konflikta su sve uobičajenija pojava u Siriji.

Sirijski sukob je počeo prije više od dvije godine sa uglavnom mirnim demonstracijama protiv Assada, ali su demonstracije prerasle u građanski rat, u kojem je, prema izvještaju Ujedinjenih naroda, ubijeno najmanje 80.000 ljudi.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, opoziciji naklonjena posmatračka grupa sa sjedištem u Velikoj Britaniji, saopćila je da su u ovom ratu ubijene više od 94.000 osoba.

Hapšenja u Turskoj

Turske vlasti su uhapsile 12 osoba pod sumnjom da su pripadnici naoružane grupe u seriji racija širom zemlje, saopćile su lokalne vlasti.

Racije su provedene u najvećem turskom gradu Istanbulu, kao i u južnim provincijama Mersin, Adana i Hatay, blizu granice sa Sirijom, rekao je guverner Adane Husein Avi Kos, a prenio Reuters.

Kos je kazao da je nepoznat hemijski materijal pronađen tokom racija i poslat na analizu, navodi Tanjug.

Negirani navodi o sarinu

On je demantirao izvještaje medija da je pronađena manja količina nervnog bojnog otrova sarina.

Šestorica uhapšenih su kasnije pušteni, dok su druga šestorica zadržani na daljem ispitivanju, naveo je Kos, ne precizirajući koja je organizacija bila meta racija.

Nekoliko turskih listova je izvijestilo da je 12 ljudi iz sirijske organizacije Al-Nusra Front, bliskog sa Al-Kaidom, koji su navodno planirali napad u Turskoj i u čijem je posjedu bilo dva kilograma sarina, uhapšeno u Adani.

Racije potiču sve veće bojazni da bi se građanski rat u Siriji mogao proširiti na susjedne države.

U eksploziji dva automobila bombe u turskom gradu Reyhanliju 11. maja poginulo je 52 ljudi.

Turska je optužila Siriju da je umiješana u ovaj napad, ali je Damask to demantirao.

Izvor: Agencije