Odgođeni parlamentarni izbori u Libanu

Nezadovoljni građani okupili su se na protestu ispred zgrade Parlamenta (AP)

Libanski parlamentarni poslanici izglasali su produženje mandata i odlučili da će se odgoditi izbori zakazani za juni nakon što nije usvojen novi izborni zakon u vrijeme velikih podjela u državi zbog rata u susjednoj Siriji.

Prijedlog nezavisnog poslanika Nicolasa Fattouchea da se parlamentarcima mandat produži za 17 mjeseci jednoglasno je usvojilo 98 poslanika.

“Mandat zakonodavaca će biti iznimno izmijenjen, te će se okončati 20. novembra 2014”, a ne 20. juna, kako je bilo predviđeno, navodi se u odluci.

Izbori se obično održavaju svake četiri godine, ali je izmjena predložena “zbog sigurnosne situacije u nekoliko regija Libana koji podstiču političke nemire i podjele, često na religijskoj osnovi”.

“Sigurnosne i političke tenzije sprečavaju održavanje izborne kampanje”, naveli su parlamentarci.

Fuad Siniora, šef opozicije u Parlamentu, rekao je: “Primorani smo da glasamo za ovaj loš projekat kako bi izbjegli vakuum i nakon nemira u nekoliko regija i ozbiljnim negativnim posljedicama Hezbollahove umiješanosti u sirijski konflikt”.

Ta libanska šiitska organizacija poslala je borce u Siriju da podrže trupe sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Smrtonosni sukob u Tripoliju

U međuvremenu, najmanje 30 ljudi je ubijeno u sjevernom libanskom gradu Tripoliju tokom borbi između pristalica i protivnika Assadovog režima.

Ispred zgrade libanskog Parlamenta, deseci demonstranata bacali su paradajze na transparent sa slikom parlamentaraca na kojem je pisalo: “Iznevjerli ste nas. Idite kući”.

U Libanu je nekoliko mjeseci trajao spor o novom izbornom zakonu. Premijer Tamman Salam, koji je imenovan 6. aprila, nije mogao formirati novu vladu zbog nesuglasica oko Sirije.

Derek Plumbly, specijalni koordinator Ujedinjenih naroda za Liban, rekao je da žali što nema dogovora o izborima.

UN će “nastaviti podsticati sve strane u Libanu da ulože napore ka što bržem održavanju parlamentarnih izbora, u skladu sa dugogodišnjom demokratskom tradicijom u toj državi”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO